Vad tror vi mörk materia är för fenomen?

Innehållsförteckning

Vad tror vi mörk materia är för fenomen?

Vad tror vi mörk materia är för fenomen?

Mörk materia är en hypotes om en tänkt form av materia som inte avger eller reflekterar elektromagnetisk strålning och därför inte kan observeras på normalt sätt. Mörk materia kan bara indirekt detekteras genom sin gravitationella påverkan på vanlig materia eller genom sin svaga växelverkan med materia.

Vad är en mörk materia?

Det mesta tyder på att mörk materia består av någon typ av partiklar – partiklar som varken absorberar eller sänder ut ljus eller annan strålning, är stabila under miljardtals år och rör sig med betydligt lägre hastighet än ljuset.

Hur säker är man på att mörk materia finns?

Den samlade bedömningen är att galaxerna verkar vara ungefär fem gånger tyngre än vad man kan förvänta sig, utifrån vad vi vet om stjärnor och interstellärt stoft. Den materia som vi inte kan observera kallas mörk materia, och ingen vet idag med säkerhet vad den består av.

Hur mycket kostar mörk materia?

De får priset ”för deras bidrag till förståelsen av universums storskaliga struktur”. Årets Crafoordpris delades som seden bjuder ut på Kungliga vetenskapsakademien, som också utser pristagare. Prissumman på 500 000 USD delas lika mellan pristagarna. I samband med prisutdelningen hölls den så kallade Crafoorddagen.

Finns det materia som man inte kan se direkt?

Mörk materia är materia som vi inte kan se, dvs. den är osynlig eller mörk. Detta låter kanske skumt eller onaturlig. Men om man tänker lite på vad det innebär för materia att vara synlig så ser man att det inte är så konstigt.

Relaterade inlägg: