Vad är Radiografering?
Innehållsförteckning
- Vad är Radiografering?
- Vad är Sekundärstrålning?
- Hur avtar stråldosen med avståndet till strålkällan?
- Vad är industriell Radiografering?
- Vad är Primärstrålning?
- Vad kan Betastrålning användas till?
- Vad är raster röntgen?
- Vad stoppar röntgenstrålning?
- På vilket sätt skyddas personal som arbetar med röntgenstrålning mot för höga stråldoser?
- Vad gör Strålskyddsmyndigheten?
Vad är Radiografering?
Radiografering är en provningsmetod som gör det bland annat möjligt att kontrollera om det finns brister i olika föremål och material såsom sprickor i svetsfogar. Vid radiografering används röntgen- och gammastrålning, det vill säga joniserande strålning.
Vad är Sekundärstrålning?
Vad är sekundärstrålning? Strålning från comptonväxelverkan som ger en informationslös signal. Det ger en slöja över bilden, suddar ut detaljer och ger onödig strålning till patienten.
Hur avtar stråldosen med avståndet till strålkällan?
Genom att enbart öka avståndet till strålkällan avtar stråldosen med kvadraten på avståndet, genom den så kallade kvadratlagen.
Vad är industriell Radiografering?
Vid radiografering ska strålningsmängden också kontrolleras genom mätning med kalibrerade direktvisande mätinstrument med larmfunktion. Det finns olika gränsvärden för där personer vistas längre stunder och där någon bara vistas tillfälligt. Området för radiografering ska tydligt skyltas och spärras av.
Vad är Primärstrålning?
Primärstrålning bildas i röntgenröret, och går ut genom fokus, genom hålbländare och tilläggsfilter som tar bort viss del lågenergi fotoner. ut genom rörbländaren/riktmedelet mot objektet.
Vad kan Betastrålning användas till?
Betastrålning används vid behandling av olika sjukdomstillstånd, framför allt struma (sköldkörtelförstoring).
Vad är raster röntgen?
För att minimera sekundärstrålningen används ett raster. Rastret är uppbyggt av ett stort antal blylameller som står på högkant. I mellanrummet mellan dessa lameller släpps röntgenstrålningen igenom. Ett vanligt raster (parallellraster) släpper bara igenom de strålar som passerar parallellt mot rastret.
Vad stoppar röntgenstrålning?
Inne i ett glasrör skapas en stark elektrisk spänning. Från den negativa änden skjuts elektroner mot en metallplatta. När elektronerna med hög fart krockar med atomerna i metallen, frigörs energi, i form av röntgenstrålning, som reflekteras ut ur glasröret. ... Röntgenstrålning stoppas av ett tunt lager bly.
På vilket sätt skyddas personal som arbetar med röntgenstrålning mot för höga stråldoser?
Röntgenstrålning är joniserande strålning, vilket innebär att den ger stråldos till kroppen och därmed kan skada celler. Därför är verksamhet med röntgenstrålning särskilt reglerad i Strålskyddslagen (SFS 2018:396), Strålskyddsförordningen (SFS 2018:506) och föreskrifter som meddelats med stöd av dessa.
Vad gör Strålskyddsmyndigheten?
Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden.