Var Ratatosk?

Innehållsförteckning

Var Ratatosk?

Var Ratatosk?

En känd ekorre i nordisk mytologi är Ratatosk. Det var en ekorre som sprang upp och ner i det stora trädet Yggdrasil som budbärare mellan draken Nidhögg vid trädets rot och örnen Hräsvelg i trädets topp.

Vad heter ekorren i Yggdrasil?

Det finns flera djur som lever av och i Yggdrasil. Vid en rot ligger ormen, eller draken, Nidhögg och gnager, längs stammen springer ekorren Ratatosk och högst upp sitter örnen Hräsvälj.

Vad är Yggdrasil för träd?

Mest känd är asken Yggdrasil, världsträdet i den nordiska mytologin. Detta världsträd bar upp och omgav hela världen. Asarna höll ting under trädet och vid dess rötter satt de tre Nornorna och spann människornas öden. Det var också av askträdet som Odin skapade den första människan som fick namnet – Ask ...

Vad heter ekorren i trädet Bygg Brasil?

Ekorren Ratatosk springer upp och ned för trädets stam och agerar budbärare mellan örnen och draken (eller lindormen) Nidhögg (Niðhöggr) vid trädets rot; Hräsvelg och Nidhögg ligger i ständig fejd med varandra och är själva inte på talfot med varandra.

Var ratatosk bland gudar?

Ratatosk (fornnordiska ratatǫskr som anses betyda borrtand) är i nordisk mytologi en ekorre som kilar upp och ner längs världsträdet Yggdrasils stam. Han vidarebefordrar hårda ord mellan ovännerna draken Nidhögg vid trädets rot och örnen Hräsvelg i trädets topp.

Var Heidrun?

Heidrun (norröna: Heiðrún) är i nordisk mytologi en get som står på Valhalls tak och betar av barr från världsträdet Yggdrasil. Den påstås nattetid löpa tillsammans med bockar.

Vad heter Brages maka?

Brage med med en harpa ackompanjerad av sin fru Idun i en 1800-talsmålning av Nils Blommér. Brage, (isl: Bragi, "den förträfflige") är skaldekonstens gud i nordisk mytologi. Han är son till Oden och Gunnlöd och gift med Idun. De har många barn tillsammans, men deras namn är okända.

Vad heter jättarnas borg?

Utgård är enligt fornnordisk mytologi en borg som ligger i Jotunheim, som är den plats där jättar och andra onda makter bor. Utgård är beläget bortom Elivågor, utanför Asgård och Midgård.

Vad symboliserar Yggdrasil?

I gudarnas rike Godheim låg Urdarbrunnen vid världsträdets rot och gav Yggdrasil dess livgivande näring. Urdarbrunnen var gudarnas heligaste källa, och där fanns även asarnas tingsplats. Vid Yggdrasils rot satt de tre nornorna och spann livets tråd åt alla väsen.

Vad hette njords hemvist?

Noatun (fornnordiska Nóatún, "skeppsplats") är i nordisk mytologi guden Njords hemvist. Poetiska Eddan omtalar Noatun som Njords borg och Snorres Edda talar om att Noatun låg vid vattnet, och att Njord föredrog Noatun framför Trymheim så till den milda grad att han skilde sig från Skade.

Relaterade inlägg: