Vad betyder körkortet?

Innehållsförteckning

Vad betyder körkortet?

Vad betyder körkortet?

Körkort i Sverige delas in i ett antal klasser som anger vilken typ av fordon innehavaren får köra: AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E och DE. ... Det svenska körkortet är även en godkänd identitetshandling i Sverige. För att få ett körkort gäller att vissa grundvillkor ska vara uppfyllda.

Vad är ett AM körkort?

Vill du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped) behöver du ett körkort som har minst behörighet AM. Har du redan tagit körkort med någon annan behörighet får du automatiskt AM på köpet och har då rätt att köra mopeden. Du får också köra om du har traktorkort som är utfärdat före den 1 oktober 2009.

Vad är referensnummer på körkortet?

Referensnumret är ett unikt nummer för varje svenskt körkort. Det finns på alla svenska körkort, även AM-körkort (moped klass I). Numret innehåller 9 siffror. Man ska inte lämna ut sitt referensnummer till någon annan person.

Hur ska du hantera ditt körkort?

  • Körkortet visar inte bara vilka fordon du får köra, det är också en id-handling. Tänk på att ditt körkort därför är att jämställa med en värdehandling. Det är viktigt att du hanterar körkortet varsamt och förvarar det säkert. Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört.

Vad innebär att få indraget körkort?

  • Att få indraget körkort, innebär att den myndighet som utfärdat förarbeviset beslutar om att återkalla det. Det vill säga, det är endast Transportstyrelsen som kan besluta om körkortsåterkallelse och inte Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten. Vad Polisen kan kan göra är att omhänderta ett körkort.

När utfärdades det första svenska körkortet?

  • Det första svenska körkortet utfärdades den , då Rådhusmagistraten i Örebro gav tillstånd för fabrikör Alfred Hahn att använda "en så kallad Automobilvagn", "under villkor att sökande vid åkningen, (som ej finge ega rum å torgdagar), iakttaga största försigtighet".

Vad krävs för att få körkortstillstånd?

  • För att få ett körkortstillstånd kan det, beroende på trafikklass, krävas hälsodeklaration, synundersökning, läkarundersökning eller läkarintyg. Den sökande ska vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader, ha svensk legitimation samt ha uppnått en viss ålder som är beroende av trafikklass.

Relaterade inlägg: