Varför klassas vissa bostadsrättsföreningar som oäkta föreningar?

Innehållsförteckning

Varför klassas vissa bostadsrättsföreningar som oäkta föreningar?

Varför klassas vissa bostadsrättsföreningar som oäkta föreningar?

Skälet till att en förening klassas som oäkta är ju som vi sett att föreningen har stora tillgångar i form av lokaler och hyresrätter. ... Om en förening till exempel äger 10 hyresrättslägenheter och lika många lokaler kan det motsvara hundratals miljoner i tillgångar som på lång sikt kan realiseras.

Vad är ett oäkta bostadsföretag?

Ett bostadsföretag som inte uppfyller kraven för att vara ett privatbostadsföretag räknas som ett oäkta bostadsföretag. Det kan bero på att bostadsföretaget har många lokaler som inte används som bostäder, till exempel butiker eller kontorslokaler.

Vad innebär en äkta bostadsrättsförening?

Skatteverkets bedömningsregler är något komplicerade men om man skall förenkla grovt kan man säga att en äkta bostadsrättsförening till minst 60% skall bestå av privatägda bostadsrättslägenheter. En bostadsrättsförening som inte uppnår 60% kvalificerat underlag skall beskattas som en oäkta bostadsrättförening.

Hur beskattas en oäkta bostadsrättsförening?

Om du har en bostadsrätt i ett oäkta bostadsföretag betalar du skatt på en bostadsförmån om årsavgiften för bostadsrätten än lägre än marknadsmässig hyra för en motsvarande hyreslägenhet. Bostadsförmånen räknas som utdelning från bostadsföretaget.

Varför oäkta förening?

För att bli klassad som en oäkta bostadsrättsförening av skatteverket kan man förenklat säga att mer än 40% av intäkterna ska komma från t. ex. hyreslägenheter, hyreslokaler eller månadsavgifter från juridiska personer som äger bostadsrätter i föreningen.

Vad menas med andel i föreningen?

Andelstal används för att beräkna hur föreningens kostnader ska fördelas på respektive lägenhet, det vill säga hur mycket varje lägenhet ska betala i årsavgift. ... Ofta är andelstalet detsamma som lägenhetens ursprungliga insats i förhållande till den totala insatsen.

Vad innebär en äkta förening?

En förening räknas som en äkta bostadsrättsförening om den till minst 60 procent bedriver kvalificerad verksamhet. Med kvalificerad verksamhet menas främst upplåtelse av lägenheter till de egna medlemmarna. ... Även den oäkta föreningen kan beskattas för fiktiva hyresintäkter om hyran är lägre än bruksvärdet.

Hur vet man om en BRF är äkta?

Om föreningens intäkter består till 60 % eller mer av intäkter från privatpersoner som är bostadsrättsinnehavare så är föreningen äkta. Det vill säga, 40 % av intäkterna eller mindre får komma från hyreslokaler, hyreslägenheter eller månadsavgifter från företag som äger bostadsrätter i föreningen.

Hur beskattas en oäkta förening?

Oäkta bostadsföretag beskattas både i föreningen och hos bostadsrätts- havaren. Bostadsrättsföreningen beskattas i dessa fall för sina inkomster – årsavgifter och hyresintäkter. ... Den oäkta bostadsrättsföreningen har rätt till avdrag för räntor, drifts- utgifter, värdeminskningsavdrag med mera.

Relaterade inlägg: