Vilket är syftet med grundavdraget?

Innehållsförteckning

Vilket är syftet med grundavdraget?

Vilket är syftet med grundavdraget?

Grundavdraget är ett avdrag som automatiskt dras av från en persons beskattningsbara förvärvsinkomst och syftar till att skapa en lägsta gräns för när man börjar betala inkomstskatt.

Vad är förhöjt grundavdrag?

Det förhöjda grundavdraget gäller från det 66:e levnadsåret även för dig som tagit ut pension från 62 års ålder. Det förhöjda jobbskatteavdraget och det förhöjda grundavdraget innebär tillsammans att du endast behöver betala cirka åtta procent i skatt på en lön upp till en viss nivå.

Är bonus en förmån?

I beskattningen av fysiska personer anses kundförmåner som man fått i form av återbäring, förmånskupong, bonus eller motsvarande som har något annat namn i regel utgöra skattefri inkomst. En sådan skattefri förmån kan exempelvis vara en flygresa som fåtts på basis av inköp, som gjorts inom privathushållet.

Hur räknar man ut grundavdraget på deklarationen?

Ta reda på ditt grundavdrag Grundavdraget är den del av din inkomst som du inte betalar någon skatt på. Grundavdraget varierar beroende på vilken taxerad inkomst (TI) du har. Börja med att räkna om din årsinkomst till prisbasbelopp (PBB) genom att dividera din inkomst med prisbasbeloppet.

Vad är grundavdrag 2020?

Grundavdraget 2020 är ännu inte fastställt. Men det finns en prognos: Lägsta grundavdrag för låginkomsttagare: 20 100 kr. Högsta grundavdrag: 36 500 kr.

Relaterade inlägg: