Hur avgör du om lastbilen har släp eller inte?

Innehållsförteckning

Hur avgör du om lastbilen har släp eller inte?

Hur avgör du om lastbilen har släp eller inte?

Med B-körkort är det fritt fram om släpvagnens totalvikt är högst 750 kilo. Om den är tyngre får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kilo. I annat fall krävs B utökat alternativt BE-körkort, för personbil med tungt släp.

Vad är definitionen av en tung lastbil?

Lätt lastbil har en totalvikt på högst 3,5 ton. En tung lastbil har en totalvikt som överstiger 3,5 ton. Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp. ... Det är viktigt att veta hur du ska lasta lastbilen.

Vad gäller för lätt lastbil?

Med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till bilen. Släpets eller släpens sammanlagda totalvikt får dock inte vara över 3 500 kg. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpets sammanlagda totalvikter.

Vilka risker är förenade med körning med släpvagn?

Var beredd på att bilens köregenskaper förändras när du kör med släp. Risken är stor att bromssträckan blir längre. Var försiktig när det blåser om du kör med ett stort täckt släp eller en husvagn. Risken är stor att vinden tar tag i släpet eller husvagnen och att ni därför knuffas av vägen.

Hur ska man lasta ett släp?

Tänk att lastsäkringarna ska klara ett tryck på minst dubbla lastvikten (100 % framåt, 50 % bakåt och i sidled).

  1. Lasta stadigt mot släpvagnens lämmar.
  2. Surra med spännband som fästs i släpets fästöglor eller bindkrokar (obs! ...
  3. Spärra i sidled med träklossar, lastpallar el dyl (om lasten bara täcker en del av flaket).

Vad händer om släpet är för tungt baktill?

Om lasten placeras för långt baksläpet "lyfts" bilens bakhjul upp och får sämre grepp. Detta är det farligare sättet att ha fel kultryck. Bil och släp kommer åla sig fram och risken för fällknivsverkan ökar.

Hur mycket får en tung lastbil väga?

Körkortsbehörigheten C1 ger rätt att köra lastbilar med en totalvikt på högst 7500 kg. Med ett C1-körkort får du också köra personbilar med en totalvikt över 3500 kg men inte över 7500 kg. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Får man övningsköra med en lätt lastbil?

För att få övningsköra för personbil och lätt lastbil ska du ha ett körkortstillstånd för grupp 1. Om du ska övningsköra privat behöver du även ha en godkänd handledare. Du kan snabbt och enkelt ansöka om att körkortstillstånd via tjänsten Ansök om körkortstillstånd (grupp 1). Tjänsten kräver e-legitimation.

Hur mycket får jag lasta lätt lastbil?

För lätta lastbilar är utgångsläget inte mycket ljusare. Lasten får väga kring 800 kilo när bilen har bakgavelhiss. Då rymmer bilarna ändå bortåt 20 kubikmeter. Det låter kanske hanterbart för den som ska köra ett flyttlass, men i lastvikten ska också passagerarna i hytten räknas in.

Relaterade inlägg: