Vad är Riksarkivet?

Innehållsförteckning

Vad är Riksarkivet?

Vad är Riksarkivet?

Riksarkivets uppdrag är att säkerställa samhällets arkivinformation och göra den möjlig att använda över tid. Riksarkivet är en statlig förvaltningsmyndighet under Kulturdepartementet.

Vad menas med ett Närarkiv?

På varje sektor finns ett eller flera så kallade närarkiv. Där förvarar myndigheten sina handlingar som är aktuella för verksamheten. När handlingarna inte längre är aktuella levereras de till kommunarkivet för slutförvaring.

Vad är en Arkivinstitution?

Arkivinstitution som tar hand om arkiv från statliga myndigheter på lokal och regional nivå.

Var ligger Riksarkivet?

Riksarkivets huvudbyggnad på Kungsholmen i Stockholm.

Vad är syftet med arkivlagen?

Arkivlagen säger att alla myndigheters arkiv skall bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser: rätten för medborgarna att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och. forskningens behov.

Vad är arkivmaterial?

I arkivförteckningen beskrivs innehållet i arkivet på ett översiktligt sätt. Ett arkiv skapas av de källor som skapats eller samlats in av en viss arkivbildare. Arkivet ordnas och förtecknas i serier (A – Ö) av olika typer av handlingar.

Vad menas med diarieföring?

Ordet diarium är latin och betyder "dagbok". Att diarieföra är ett sätt att hålla allmänna handlingar ordnade så att de lätt kan sökas fram. Alla allmänna handlingar behöver inte diarieföras. Handlingar som kan hållas ordnade på annat sätt, exempelvis kronologiskt, behöver inte finnas i ett diarium.

Vad är ett enskilt arkiv?

Om du sparar ett eller ett par papper hemma kan det kallas för ett arkiv. Dessa papper, eller det material du har på din dator för den delen, är ett personarkiv och det tillhör kategorin enskilda arkiv.

Vad menas med arkivets namn?

Arkivnamnet är den beteckning som det aktuella arkivet har på arkivinstitutionen. Genom arkivnamnet får man fram rätt arkivförteckning som talar om hur arkivet är organiserat, vilka arkivhandlingarna är och vilka beteckningar (volymbeteckning) de har. Ofta finns arkivförteckningen på internet genom NAD.

Relaterade inlägg: