Vad är rättshjälp och vem kan få det?

Innehållsförteckning

Vad är rättshjälp och vem kan få det?

Vad är rättshjälp och vem kan få det?

Rättshjälp är ekonomisk hjälp för den som saknar rättsskydd. Vid beviljad rättshjälp täcker staten vissa delar av de kostnader som uppstår vid en tvist. Rättsskydd är däremot det primära skyddet som inkluderas i många hemförsäkringar.

Kan man få bidrag för advokatkostnader?

Rättshjälp är en statlig ersättning som syftar till att göra det möjligt för dem som inte har ekonomiska förutsättningar att själv betala att ändå kunna anlita rättsligt biträde. Staten betalar då en del av kostnaderna och du själva en fastställd rättshjälpsavgift.

Vad är det för skillnad på rättsskydd och rättshjälp?

Rättsskydd är ett försäkringsskydd som ingår i de flesta hem-, villa- och fritidshusförsäkringar. Rättshjälp är ekonomiskt hjälp tänkt för den som inte har rättsskydd. Huvudregeln är att du ska utnyttja rättsskyddet i din försäkring när du behöver ekonomisk hjälp i en tvist.

Hur mycket får man i rättshjälp?

Rättshjälpsavgiftens storlek. Ditt ekonomiska underlag får inte vara högre än 260 000 kronor/år för att få rättshjälp. När du får besked om att du får rättshjälp ska du själv betala en del av kostnaderna. Rättshjälp är aldrig helt gratis för myndiga personer och den del du själv betalar kallas för rättshjälpsavgift.

Hur får man juridisk hjälp?

Advokatsamfundet driver sedan lång tid ett projekt benämnt Advokatjouren där advokater ger gratis juridisk rådgivning. Via Advokatjouren har du möjlighet att träffa en advokat och få juridisk rådgivning under 15 minuter utan att det kostar dig något. Rådgivningen sker via ett personligt och enskilt möte med advokaten.

Vad ingår i rättshjälp?

I rättshjälp ingår följande:

  • Delar av kostnaden för ditt rättshjälpsbiträde (advokat eller jurist) upp till 100 timmar. ...
  • Kostnader för bevisning vid allmän domstol, Marknadsdomstolen och Arbetsdomstolen.
  • Utredningskostnader upp till 10 000 kronor (exklusive moms).
  • Kostnader för tolk och översättning.

När har man rätt till gratis advokat?

Saknar man en hemförsäkring och således också ett rättsskydd så kan man ha rätt till rättshjälp. I så fall bekostas arvodet advokaten begär av staten. I detta fall så krävs det emellertid även att man saknar ekonomiska medel och där man inte får ha ett ekonomiskt underlag som överskrider 260.000 kronor/år.

Hur kan man få rättshjälp?

För att kunna få rättshjälp krävs det att du först har fått rådgivning av en advokat eller annan jurist i minst en timme. Rådgivningen ges mot en bestämd avgift enligt rättshjälpslagen i upp till två timmar.

Vad gäller vid rättshjälp?

Då kan du ofta få rättshjälp enligt rättshjälpslagen om ditt ekonomiska underlag inte är 260 000 kronor per år eller mer. Det innebär att staten betalar del av kostnaden för ett juridiskt ombud (advokat eller jurist) och eventuella resekostnader till en rättegång i det andra landet.

Kan man få rättshjälp vid vårdnadstvist?

Om det är så att man inte har en hemförsäkring som innehåller rättsskydd kan man ansöka om rättshjälp. Rättshjälp är en möjlighet för personer att ekonomisk hjälp av staten för att betala advokat-/juristkostnader. Möjligheten till rättshjälp regleras i rättshjälpslagen (RHL).

Relaterade inlägg: