Vad gör rättsmedicin?

Innehållsförteckning

Vad gör rättsmedicin?

Vad gör rättsmedicin?

Rättsläkare utfärdar rättsintyg baserade på undersökningar på personer som överlevt allvarliga vålds- och sexualbrott. Även gärningsmannen undersöks, och samtliga skador dokumenteras och bedöms. Rättsintyget används i polisens fortsatta brottsutredning.

Var ligger rättsmedicin?

Avdelningen för rättsgenetik och rättskemi Avdelningen består av fyra enheter: rättsgenetiska laboratorieenheten, rättskemiska laboratorieenheten, utredningsenheten i Linköping och enheten för verksamhetsstöd i Linköping. Avdelningen ligger i Linköping.

Vad är en rättsmedicinsk utredning?

Polisen kan efter anmälan begära att en rättsmedicinsk obduktion ska göras med syfte att fastställa dödsorsak - samt att utreda onaturliga och misstänkt onaturliga dödsfall. I uppgiften ingår även att dokumentera och tolka andra medicinska fynd av betydelse för polisutredningen.

Vad betyder Rättsmedicinalverket?

Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom svenskt rättsväsende. Vi arbetar med brottsutredningar på uppdrag av polis, åklagare, domstolar och kriminalvård. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri.

Vad gör man på rättsmedicin?

Vårt huvudsakliga uppdrag är att genomföra rättsmedicinska obduktioner samt utfärda rättsintyg på uppdrag av bland annat polis, åklagare och domstol. Utöver obduktioner och rättsintyg bistår vi även med identifiering av avlidna och vid fyndplatsundersökningar.

Hur blir man rättsmedicinsk assistent?

Specialistutbildning (ST-utbildning) för läkare Den svenska specialistutbildningen för läkare inom rättsmedicin, vilken tar cirka fem år, sker till största delen inom verket. Specialistutbildningen för läkare inom rättspsykiatri tar två och ett halvt år.

Hur går en rättsmedicinsk obduktion till?

En rättsmedicinsk undersökning är en obduktion. Själva undersökningen utförs av rättsläkare och tar i normalfallet cirka en timme. En rättsmedicinsk assistent öppnar kroppen och hjälper sedan till att ta ut inre organ så att rättsläkaren kan undersöka dem.

Vad är Likbesiktning?

Med rättsmedicinsk likbesiktning avses en yttre undersökning av kroppen efter en avliden. Undersökningen kan innefatta blodprovstagning och andra mindre ingrepp. 5 § Vid en obduktion får organ och annat material tas ut ur kroppen för undersökning, om det behövs för att syftet med obduktionen skall kunna tillgodoses.

Vad är Rättsgenetik?

Vårt uppdrag är att analysera prover och utföra utredningar på uppdrag av bland annat rättsmedicin, domstol, polis, sjukvård och socialförvaltningar runt om i landet. Varje år utreder vi faderskapet för cirka 2 000 barn i Sverige på uppdrag av kommuner, domstolar och privatpersoner. ...

Vad är skillnaden mellan rättsläkare och obducent?

Klinisk obduktion utförs av patologer, andra läkare eller veterinär på begäran av den läkare/veterinär som vårdat den avlidne. ... Rättsmedicinsk obduktion utförs av rättsläkare på begäran av rättsvårdande myndighet (polis, åklagare, domstol). Detta sker både på människor och djur som utsatts för misstänkt brott.

Relaterade inlägg: