Kan man safir?

Innehållsförteckning

Kan man safir?

Kan man safir?

Safirer är en utmärkt ädelsten att använda i smycken eftersom att de är hårda och slitstarka, men idag är det också mycket vanligt med syntetisk safir, alltså safir som tillverkats på konstgjord väg. De används främst till slipning inom industrin, men förekommer också i smycken.

Vad gör safir?

Safir eliminerar frustration, hjälper oss att se livets gåvor och gå igenom de dörrar som redan är öppnade. Den är en sten för rikedom och framgång. Den hjälper oss att fokusera och öppna vårt sinne för det vackra och sköna. Safiren ger oss inre frid och uppfyller vårt medvetandes inre önskningar och begär.

Vilka färger kan en safir ha?

Namnet safir används för korund som går från att vara mycket ljusblå till mycket mörkblå. Dessutom kan den blå färgen variera från att ha en grön nyans till en violett nyans. De safirer som har den djupaste och mest intensiva färgen är ofta de dyraste och mest ovanliga.

Vad kallas blå safir?

Idag kallas alla korunder oavsett färg för safirer, med undantag av röd korund som kallas rubin. Om man omnämner en safir utan att ange dess kulör så avses den blå safiren. Den mest värdefulla färgvarianten av safir är blåklintsblå, som får sin färg av en blandning av järn och titan.

Hur bildas safir?

SAFIR. Safirer är ädelstenar som utvinns ur mineralet korund. Den vanligaste och mest karaktäristiska djupa ”safirblå” bildas genom en kombination av järn och titan. Denna djupa blå nyans är vad just en safir är synonymt med och ofta refereras till.

Vad är vit safir?

Vit safir – leukosafir är en absolut nyhet på en svenska smyckesmarknaden. Det är en mycket sällsynt ädelsten som blir ett utmärkt alternativ till din förlovningsring och tack vare sin fullkomlighet kan mycket väl ersätta en diamant.

Finns det safirer i Sverige?

Safiren är den i handeln vanligast förekommande ädelstenen i Sverige. Till vardags används den i alliansringar och carmoséringar. Det är kanske inte alla som vet att safiren är besläktad med rubinen. Tillsammans bildar dessa stenar en familj som heter Korund.

Var hittar man safirer?

Madagaskar är världsledande i safirer men även Pakistan, Burma, Sri Lanka och Australien är viktiga fyndorter och safirer förekommer även i delar av USA. Smaragd är ett mineral som tillhör beryllgruppen. Den har 7,5-8 på Mohs hårdhetsskala.

Vad är ädelstenar gjort av?

Ädelsten är en sten som lämpar sig som smycke eller prydnadsföremål genom att efter bearbetning ha ett vackert utseende och vara tillräckligt beständig. Ädelstenar kan vara mineral, bergarter eller stenlika material av organiskt ursprung.

Var kommer ädelstenar ifrån?

De flesta ädelstenar är mineraler vilket innebär att de är naturligt bildade beståndsdelar i jordskorpan. Dessa mineraler bildas på olika sätt, t. ex. ur glödflytande smältor, gaser från jordens inre, växter i närheten av jordytan eller genom omkristallisation i djupare lager i jordskorpan.

Relaterade inlägg: