Varför spärra journal?

Innehållsförteckning

Varför spärra journal?

Varför spärra journal?

För att ta del av din journal i ett system för sammanhållen journal behöver du ge ditt samtycke. Genom att begära en yttre spärr kan du hindra andra vårdgivare från att ta del av din journal. Vid akuta situationer kan spärrade journaler öppnas, så kallad nödöppning, detta gäller ej för yttre spärr.

Vad menas med samtycke i samband med journalföring?

Det är bara vårdpersonal som har en patientrelation med dig som får ta del av uppgifterna i dina journaler. Han eller hon måste först fråga dig och få ditt samtycke för att läsa din journal från annat landsting, region eller från privat hälso- och sjukvård.

Hur får man ut sin journal?

Du kan antingen legitimera dig med BankID eller med ett lösenord som du beställer via 1177 Vårdguidens sida. Du kan också skriva ut en blankett, fylla i och skicka till oss. Om du begär en anhörigs journal behöver vi en underskriven fullmakt, som du också skriver ut och skickar tillsammans med blanketten.

Vad ska finnas med i en journal?

Såväl planering, genomförande som utvärdering av vården måste finnas dokumenterad i patientjournalen. Även råd i telefon ska dokumenteras och viktig information som lämnats till patient och/eller närstående ska finnas beskriven.

Kan Försäkringskassan se journal?

Vissa myndigheter har rätt att läsa i din journal utan att fråga dig först. Det är för att kontrollera att bestämmelser som styr hälso- och sjukvård följs. Försäkringskassan och Socialtjänsten har rätt att få läsa journaluppgifter utan ditt samtycke. Försäkringsbolag har däremot inte tillgång till din digitala journal.

Kan man stänga sin journal?

För att spärra uppgifter i din journal, kontaktar du din vårdgivare eller platsen där du får eller har fått din vård. Att spärra journaluppgifter innebär att ingen annan vårdgivare än den som du har varit hos kan se de uppgifter du väljer att spärra.

Vad avses med sammanhållen journalföring?

Sammanhållen journalföring är ett sätt för olika vårdgivare att under vissa förutsättningar dela vårddokumentation. Det gör det möjligt för en vårdgivare att via ett elektroniskt system ge eller få direktåtkomst till uppgifter hos en annan vårdgivare.

Vad menas med inre sekretess?

Inre sekretess innebär att personalen får ta del av uppgifter i den utsträckning som behövs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. ... Huruvida det är inre sekretess eller sekretessprövning som avgör hur personalen får ta del av uppgifter, beror på hur verksamheten inom socialtjänsten är organiserad.

Hur långt tillbaka kan man se sin journal?

Ansvaret gäller i tio år efter det att sista anteckning gjorts i journalen. Vårdgivare som upphör med verksamheten ska därmed: förvara journalerna enligt de regler som gäller i tio år efter sista anteckning i journalen. under dessa tio år pröva patienters och närståendes begäran om att få ta del av patientjournaler.

Hur gör man för att spärra sin journal?

Du har möjlighet att spärra information i din patientjournal för att den inte ska kunna läsas av personal utanför den vårdenhet som spärren avser. Du kan anmäla en spärrbegäran av din patientjournal via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du finner Spärra journaluppgifter under Övriga tjänster.

Relaterade inlägg: