Vad står j för i en kortlek?

Innehållsförteckning

Vad står j för i en kortlek?

Vad står j för i en kortlek?

Designen, färgerna och indexeringen i hörnen påverkar hur vi uppfattar kvaliteten på kortleken. I den svenska standarden ser märkningen ut så här: Kung (K), Dam (D), Knekt (Kn) och i den internationella standarden är det istället: Kung (K), Dam (Q), Knekt (J). Det finns även standarder för andra länder.

Hur mycket är en knekt?

Man får en poäng för varje knekt man vinner. Undantaget är om man vinner alla fyra knektarna i samma giv, då slipper man poäng. Om detta inträffar är de i stället värda två poäng styck i nästa giv. Om en och samma person skulle vinna alla knektarna igen är de värda tre poäng i nästa giv etc.

Hur många knektar finns det i en kortlek?

En kortlek med 52 kort består av fyra "färger" (hjärter, spader, klöver, ruter) och 13 valörer: 1 (ess), 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knekt, dam, kung.

Hur mycket är knäckt värt?

Enligt normal rangordning är knekten högre än tian men lägre än damen, och är således det lägsta klädda kortet. På svenska betecknas knekten Kn, vilket även var den gamla brittiska beteckningen (då för Knave), men ofta används den amerikanska beteckningen J (för Jack). På franska betecknas kortet V (för Valet).

Relaterade inlägg: