Vad är växellådans uppgift i ett fordon?

Innehållsförteckning

Vad är växellådans uppgift i ett fordon?

Vad är växellådans uppgift i ett fordon?

Växellådan är en del av drivlinan som är monterad på motorn och omvandlar motorns varv till vridmoment som driver hjulen. Växellådans jobb är att säkerställa en effektiv körning.

Vad är en halvautomat?

Bilar med tvåtaktsmotor, t. ex. ... Eftersom frihjulet kopplar ur motorn från växellådan när man släpper gasen om bilen rullar, kan man växla utan att behöva trampa ner kopplingspedalen. Förutsättningen är att bilen rullar snabbare än vad som motsvarar motorns varvtal även när den högre växeln läggs i.

Vad är EGS?

EGS är en 6-växlad automatiserad växellåda med ett manuellt läge som används på Citroën- och Peugeot-bilar. Den debuterade år 2007. Dess speciella fasta programvara gör det möjligt för växellådan att anpassa sig efter förarens individuella körstil. EGS är relativt pålitlig.

Vad händer i växellådan när man lägger i backväxeln?

Litet kugghjul till stort minskar varvtalet (farten) men ökar vridmomentet (dragkraften) och stort till litet ökar varvtalet men med mindre dragkraft som följd. Det finns vanligen även en backväxel som reverserar rotationsriktningen så att drivningen sker bakåt.

Vad innebär Variomatisk växellåda?

Variomatic (DAF:s varumärke på det som idag kallas CVT, Continuously Variable Transmission) möjliggjorde att även småbilar kunde göras automatväxlade. ... I Sverige var lådan även känd under smeknamnet Remjohan och förekom i modellerna KVAB "Tjorven", DAF 66, Volvo 66 och automatväxlade Volvo 340.

Vad betyder Manumatisk?

Manumatic är den term som används för att hänvisa till automatiska och semi-automatiska steglösa växellådor med funktion för manuell växling. När du väljer manuellt läge kan föraren växla själv genom att flytta spaken på '+' eller '-' riktning markerad på växellådan.

Vad menas med Variomatisk?

Variomatic växellådan använder sig av två förställbara V-formade skivor där en fiberförstärkt gummirem, säkerställer transmissionen. Motorn är kopplad med en av skivorna medan de andra är kopplad via resten av transmission, med hjulen. Det som särskiljer den här växellådan är att skivorna kan ändra sitt omfång.

Relaterade inlägg: