Vad är skillnaden mellan Primärenergital och specifik energianvändning?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan Primärenergital och specifik energianvändning?

Vad är skillnaden mellan Primärenergital och specifik energianvändning?

Skillnaden är att medan den specifika energianvändningen anger hur mycket köpt energi som går åt för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel, så tar primärenergital även hänsyn till vilken energibärare som används samt byggnadens geografiska läge.

Vad är ett bra Primärenergital?

Motsvarande krav för lokaler enligt BBR 19 var 80 kWh/m2 Atemp och år ger med de föreslagna viktningsfaktorerna från 2020 ett primärenergital på 73 kWh/m2 Atemp och år. ... Samma byggnad får, enligt Boverkets förslag, ett primärenergital från år 2020 på 99 kWh/m2 och år.

Vad blir byggnadens energiprestanda Primärenergital?

Primärenergitalet är måttet på en byggnads energiprestanda. Kravet på en ny byggnads energiprestanda i Boverkets byggregler anges i primärenergital. ... Detta beräknas med utgångspunkt i den levererade energin till byggnaden.

Hur beräknar man energiprestanda?

Energianvändningen innebär energi för värme, tappvarmvatten och fastighetsel. Mått på hur stor energianvändningen är, mäts i enheten kWh/m2 Atemp per år. För att beräkna energiprestandan divideras den specifika energianvändningen med byggnadens area mätt i Atemp. BBR:s krav för bostäder är 90 kWh/m2 Atemp och år.

Varför Primärenergital?

Det övergripande kravet på energihushållning är byggnadens primärenergital som förkortas EPpet. Observera att EPpet bara är ett jämförelsetal som används för att avgöra om byggnaden klarar eller inte klarar detta krav. EPpet avser alltså inte byggnadens verkliga eller förväntade energianvändning.

Vad är specifik energianvändning?

Specifik energianvändning definieras som byggnadens energianvändning fördelat på Atemp uttryckt i kWh/m2 och år. Hushållsenergi inräknas inte. Inte heller verksamhetsenergi som används utöver byggnadens verksamhetsanpassade krav på värme, varmvatten och ventilation.

Vad är energiprestanda Primärenergital?

Det värde som beskriver byggnadens energiprestanda uttryckt som ett primärenergital. Primärenergitalet utgörs av byggnadens energianvändning, där energi till uppvärmning har korrigerats med en geografisk justeringsfaktor (Fgeo), multiplicerat med viktningsfaktor för energibärare och fördelat på Atemp (kWh/m2 och år).

Vad beror byggnadens Primärenergital av?

Primärenergitalet är det som beskriver byggnadens energiprestanda i svenska regler. Detta tal beräknas genom att multiplicera byggnadens energianvändning med viktningsfaktorer, beroende på vilken eller vilka energibärare som används. El har till exempel faktorn 1,8, medan fjärrvärme har faktorn 0,7.

Vad ingår i fastighetsel?

Driftel (fastighetsel) inräknas i byggnadens energianvändning. Den el (eller annan energi) som används för hushållsändamål, exempelvis spis, kyl, frys, belysning, TV, datorer etc. Räknas inte in i byggnadens energianvändning. Den el (eller annan energi) som används för verksamheten i lokaler.

Relaterade inlägg: