Hur ser eksem i hårbotten ut?

Innehållsförteckning

Hur ser eksem i hårbotten ut?

Hur ser eksem i hårbotten ut?

Det finns två olika typer: fett mjäll (som visar sig som oljiga, gulaktiga flagor i hårbotten liknande symtomen på seborroiskt eksem hos spädbarn) och torrt mjäll (där flagorna är torra, vita och lösa och lätt faller av från huvudet och håret). Precis som vid atopisk dermatit kliar ofta huden och är röd.

Vad triggar seborroiskt eksem?

Mjälleksem heter seborroiskt eksem eller seborroisk dermatit på läkarspråk. Besvären orsakas av en jästsvamp som finns i huden och hårbotten, så kallad malassezia furfur. Där det finns talgkörtlar finns även jästsvamp – de har en koppling till varandra.

Varför får man Seborre?

Mjälleksem kallas även för sebboroiskt eksem eller seborré. Orsaken till eksemet är okänd, men har troligen koppling till en sorts svamp, Malezzia furfur, som finns naturligt i hårbotten och på huden. Vissa tycks mer känsliga för svampen, eller har större mängder av svampen och reagerar då med eksem.

Varför kliar hårbotten när jag svettas?

– Ofta beror det på att vi har tvättat för hårt eller för mycket. Sen kan du ju förstås ha en atopisk hud och då har du oftast torr hud överlag. Men en vanlig torr hårbotten går ofta hand i hand med att man inte dricker särskilt mycket vatten, kosten i sig är jätteviktig för hårbotten.

Hur ser atopiskt eksem ut?

Det här är vanliga symtom på atopisk dermatit: Huden är torr och kan fjälla. Du får utslag som är röda, torra, fjällande, knottriga och som kliar. Det röda syns bättre på ljus hud än på mörk hud.

Relaterade inlägg: