Hur lyder sharialagarna?

Innehållsförteckning

Hur lyder sharialagarna?

Hur lyder sharialagarna?

Sharia är ett helt system av religiösa lagar och regler. Sharia innehåller både en uppsättning moraliska regler för hur en muslim bör leva och en uppsättning lagar för hur samhället bör styras. Sharia behandlar frågor om allt ifrån klädsel, kost, hygien och bön till giftermål, kriminalitet och synen på icke-muslimer.

Vad innehåller sharialagar?

Sharia eller sharīʾa (arabiska: شريعة Šarīʿah) betyder ursprungligen "vägen till vattenkällan" eller "lagen av Gud" och är ett begrepp inom islam som avser texter i religiösa urkunder som ligger till grund för islamisk rätt. Sharia är en idé om en gudomlig rätt, och dess tolkning fiqh utgör konkreta lagar och normer.

Vad händer om man bryter mot sharia?

Hudud (arabiska حدود) betyder begränsning och betecknar Guds begränsning för människan. Hudud är fem olika typer av brott som det finns föreskrivna straff för. ... Haditherna lär ut att förnekelse av islam medför bestraffning med halshuggning, bli bränd på bål, korsfästelse eller utstötning (engelska: banishment).

Vad är Sharia och hur kom den till?

Sharia betyder på arabiska "lagen av Gud" och är ett begrepp inom islam som avser texter i främst Koranen och sunna vilka ligger till grund för islamisk rätt.

Vad händer på domens dag?

domens dag, i kristendomen och islam den dag då avgörandet fälls beträffande människans slutliga tillvaro i evigheten.

Vad innehåller Sunna?

Tillsammans med haditherna utgör siriatraditionen grunden för sunna, den praktiska tolkningen av Koranen, som innehåller exempel från profetens liv och leverne.

Vad vill islamister?

I sin politiska tolkning av islam betonar islamisterna ofta vikten av ijtihad, det vill säga möjligheten att självständigt tolka Koranen med hänsyn till den rådande situationen. Därför har de ofta vänt sig mot de traditionellt skriftlärda, liksom mot sufismen.

Vad innebär det att vara sunnimuslim?

Tillsammans med haditherna utgör siralitteraturen grunden för sunna. Sunna: Den normerande seden inom islam som baseras på utsagor och handlingar som Muhammed - enligt traditionen - ska ha sagt och gjort.

Hur lyder den muslimska trosbekännelsen?

Trosbekännelsen lyder: ”Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är hans profet”. Den viktigaste tanken i islam är att Gud är en, det vill säga att det inte finns några andra gudar och Gud är större än allt annat. Sunna – beskriver hur Mohammed levde – så ska en muslim leva.

Relaterade inlägg: