Vad är Intraperitonealt?

Innehållsförteckning

Vad är Intraperitonealt?

Vad är Intraperitonealt?

Bukhinnan består av ett lager av mesotel, som får stadga av bindväv. Den består av 2 skikt med ett vätskefyllt hålrum emellan, cavitas peritonei. Organ i buken som omsluts av peritoneum kallas intraperitoneala.

Vilket av följande organ ligger Retroperitonealt?

Tolvfingertarmen, colon ascendens och descendens samt bukspottskörteln ligger retroperitonealt men framför fascia renalis som uppåt och åt sidorna innesluter njurar och binjurar men är öppen nedåt. Retroperitoneala infektioner är svåra att diagnostisera kliniskt eftersom traditionella tecken på peritonit saknas.

Vad är peritoneum?

Består av ett yttre skikt på bukhåleväggens insida och ett inre skikt, som innesluter flertalet av bukhålans organ. Omslagsvecket mellan de båda skikten är tarmkäxet, mesenteriet.

Vad finns i bukhålan?

Området i buken som sträcker sig från mellangärdet till den övre öppningen i bäckenet. Bukhålan består av bukhinna och bukens inre organ samt området utanför bukhinnan inklusive retroperitonealrum.

Vilka organ ligger i bukhålan?

Buk kan användas i detaljerade anatomiska beskrivningar och om det finns risk för missförstånd, till exempel i beskrivningar av organ nära magsäcken. Buken är hela partiet där gallblåsan, levern, mjälten, magsäcken och tarmarna finns.

Varför får man Magbråck?

Varför man får bråck på stora kroppspulsådern är inte helt klarlagt. Risken för bråck är högre om du har genetiska föräldrar eller syskon med sjukdomen. Du bör i så fall undersöka din kroppspulsåder redan vid 55–60 års ålder. Fler män än kvinnor får pulsåderbråck i magen och oftast är det män över 60 år som får det.

Var ligger bukväggen?

Bukväggen är den vävnad som finns mellan huden och magens olika organ. Den består av flera lager. Längst in finns bukhinnan, utanför den finns ett fettlager, ett eller flera olika muskellager och ett lager av underhudsfett.

Relaterade inlägg: