När använder man sic?

Innehållsförteckning

När använder man sic?

När använder man sic?

Det kan hända att man citerar en text som innehåller sak- eller korrekturfel. Då bör man infoga det latinska ordet sic (inom parentes, utan punkt eller utropstecken). Det kan man också göra om det citerade stycket innehåller någon underlighet som man vill göra läsaren uppmärksam på.

Kan följa citat sic?

Sic, latin för "så" (fullständigt sic erat scriptum, "så skrivet"), är en textkommentar som bekräftar något som är osannolikt eller till synes felaktigt. Det kan till exempel användas i citat för att upplysa om att stavfel, grammatikfel eller liknande härstammar från källan.

När använder man Hakparentes?

Använd hakparenteser när du vill ange en uppsättning tecken som ska matcha varandra. När du anger en uppsättning tecken inom hakparenteser matchar uttrycket ett av dessa tecken.

Kan man korta ner ett citat?

Du kan använda tecknet /…/ eller […] för att förkorta ett citat. Mormor skrev i sitt brev: "Ni är varmt välkomna att besöka mig på landet. Här är det underbart i vårsolen /…/ Jag väntar er kl. 15:00 den 3:e juni."

När ska man använda sig av utropstecken?

Utropstecken (!) är ett så kallat stort skiljetecken som inom åtskilliga skriftspråk används som avslutning på utrop, uppmaningar, önskningar, tilltal, hälsningar och liknande interjektioner. Inom matematiken används utropstecknet som fakultetstecken.

Relaterade inlägg: