Har socialtjänsten tystnadsplikt?

Innehållsförteckning

Har socialtjänsten tystnadsplikt?

Har socialtjänsten tystnadsplikt?

Inom socialtjänsten gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den en- skilde eller någon närstående lider men (26 kap. 1 § OSL).

Vem kan efterge sekretessen och vad kallas det?

Uppgift till/Eftergift av den enskilde Sekretessbelagda uppgifter kan först och främst lämnas ut till den som skyddas av sekretessen. ... Den enskilde kan efterge sin sekretess, dvs. lämna ett uttryckligt medgivande till att myndigheten lämnar ut uppgifterna (10 kap. 1 § OSL).

Får socialtjänsten lämna ut uppgifter till polisen?

Den sekretessbrytande bestämmelsen 18 a § OSL tillämpas. Bestämmelsen innebär att tjänstemän inom socialtjänsten under vissa förutsättningar får lämna uppgifter om enskilda som inte fyllt 21 år till Polismyndigheten, i brottsförebyggande syfte.

Vad räknas som sekretessbelagda uppgifter?

Sekretess är beteckningen på information som inte ska lämnas ut och därför inte blir allmänt tillgänglig. Sekretessbelagd uppgift innebär tystnadsplikt för den som har eller har fått befattning om uppgiften. Sekretess kan tillämpas för att skydda stat, företag, myndighet eller privatperson.

När får socialtjänsten bryta sekretess?

Sekretess gäller inom socialtjänsten för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men (26 kap 1 § Offentlighets- och sekretesslagen, OSL). ... Därför gäller sekretess även mellan olika nämnder.

Var regleras sekretessen för privat verksamhet?

OSL reglerar sekretess både genom att de anställda beläggs med tystnadsplikt gällande interna förhållanden men även begränsning i utgivande av handlingar. OSL gäller även för juridiska personer så som aktiebolag och handelsbolag där kommun eller landsting har ett stort inflytande.

Vilka omfattas av OSL?

De flesta upphandlande organisationer omfattas av offentlighetsprincipen, men inte alla. Även om en upphandlande organisation inte omfattas av offentlighetsprincipen så kan den i vissa fall ändå vara skyldig att lämna ut uppgifter med stöd av upphandlingsbestämmelserna.

Måste man lämna ut uppgifter till polisen?

Det måste polisen göra för att kunna utföra uppdraget att förebygga, förhindra och utreda brott. Uppgifter som behandlas i Polismyndighetens underrättelseverksamhet omfattas i stort sett alltid av sekretess och kan då inte lämnas ut.

När kan man bryta tystnadsplikten?

När det gäller misstanke om brott som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis, åklagare och domstol. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel.

Relaterade inlägg: