Vad betyder Självrepresentation?

Innehållsförteckning

Vad betyder Självrepresentation?

Vad betyder Självrepresentation?

Den föreställning man gör sig om sig själv utifrån sådant i ens liv som upplevts som centralt och viktigt och hur man reagerade på det, vilka drömmar och fantasier man har och vilka egna initiativ som man tagit och tar i olika situationer eller skulle vilja ta i framtiden.

Vad är självidentitet?

Giddens definierar självidentitet som ”självet så som det reflexivt uppfattas av personen utifrån hans eller hennes biografi” (Giddens, 1999:68). En tämligen stabil självidentitet kan förklaras av att individen upplever dennes biografi som kontinuerligt sammanhängande.

Vad är Jagideal?

Skrivs på engelska även ego-ideal. Den bild en person gör sig om sig själv sådan han eller hon själv helst skulle vilja vara eller tror sig vara innerst inne. Egoidealet är på det sättet den norm eller standard som man jämför sitt faktiska jag med.

Vad påverkar självuppfattning?

Vår självuppfattning baserar sig på tidigare erfarenheter av framgång och misslyckanden. Speciellt tidiga barndomsupplevelser och skolgången har en stark inverkan på vår självuppfattning. Föräldrar och lärare fungerar förebilder.

Vad är Frontstage?

Frontstage: När en individ befinner och uttrycker sig i en offentlig miljö. Backstage: En individs beteende i backstage sker i det privata, det vill säga dolt för allmänheten.

Hur ser Goffman på jaget?

2.1 Erving GoffmanJaget och maskerna han eller hon är tvingad till att upprätthålla för sin egen skull, vilket kan liknas vid att människan spelar ett skådespel, och ser på sitt liv som i en dokusåpa.

Vad är Självdefinition?

Självdefinition betyder att en person själv bestämmer hur den vill definiera sig. Ingen kan bestämma eller säga till dig att du är hbtq eller inte.

Vad är senmoderna samhället?

Med hjälp av den brittiske professorn Anthony Giddens definition ges det senmoderna samhället i artikeln en karaktär där staten inte längre är den självklara auktoriteten i samhället. Staten har att förhålla sig till två både förbundna och motstående trender, nämligen globalisering och individualisering.

Vad påverkar självkänsla?

Självkänslan formas ofta i barndomen. Den påverkas både av din medfödda personlighet och av hur du har och hade det som barn och under din uppväxt. Grunden för att få en stark självkänsla är att känna sig sedd och uppskattad av omgivningen. Din självkänsla påverkas också av det som händer i nutid.

Vad kan dålig självkänsla bero på?

Dålig självkänsla kan ha många orsaker. Att man blivit retad, fått mycket negativ kritik eller många tillsägelser är några exempel. Att man blivit förlöjligad, utskrattad eller hånad kan också resultera i dålig självkänsla.

Relaterade inlägg: