Vad är syftet med blankning?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med blankning?

Vad är syftet med blankning?

Blankning innebär att du säljer aktier som du inte äger. Du säljer aktierna därför att du tror att aktiernas kurs ska sjunka. Du lånar aktierna och säljer dem till en köpare. ... Om återköpspriset är lägre än försäljningspriset när du köper tillbaka aktierna, inklusive kostnader, så har du gjort en vinst.

Vad menas med att Shorta en aktie?

Blankning kallas det när man säljer ett finansiellt instrument (oftast en aktie) som man från början inte äger. Det kallas att blanka, eller ”ligga kort”. Syftet är att kunna tjäna pengar på en aktie även om priset sjunker.

När började man blanka aktier?

Aktielån och blankning blev tillåtet i Sverige igen hösten 1991, dessförinnan var det förbjudet bland annat därför att det ansågs kunna användas i alltför spekulativa syften.

Vad händer med Oncopeptides?

Den 22 oktober meddelade Oncopeptides att bolaget beslutat att dra tillbaka Pepaxto® från USA-marknaden. Beslutet har fattats i samarbete och dialog med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Investerare, analytiker och media inbjöds till en webbsändning och Q&A samma dag.

Hur blankar man en aktie?

En blankning behandlas precis som en vanlig säljorder på börsen och när du sedan vill köpa tillbaka aktier gör du det precis som ett vanligt köp. När du vill blanka en aktie klickar du på säljknappen och bekräftar sedan ordern.

Kan man blanka på ISK?

Det går inte att blanka på ett investeringssparkonto. Det skriver Skatteverket i ett ställningstagande, rapporterar Pensionsnyheterna. Kärnfrågan för Skatteverket har varit om en fordran eller skuld av aktier i samband med blankningsaffärer är att betraktas som en investeringstillgång eller inte.

Relaterade inlägg: