Vad innebär skada?

Innehållsförteckning

Vad innebär skada?

Vad innebär skada?

När man i försäkringssammanhang pratar om en ”skada”, innefattar det alla typer av skador som personskador och sakskador. Inom personskador finns bland annat överfall, arbetsskada, sjukdom, olycksfall och trafikskador.

Vad omfattar skadeståndet Vad ska ersättas?

Dessa är personskada, sakskada, ren förmögenhetsskada (förmögenhetsskada utan att någon lider person- eller sakskada) och allmän förmögenhetsskada (ekonomisk följdskada vid fysisk skada). I dessa kategorier ingår ersättning för bland annat sveda och värk, lyte och men (bestående besvär, invaliditet, ärr) och kränkning.

Vad är ett skadeståndskrav?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Vad anses skadeståndet ha för syfte?

Den som orsakar en skada (den skadevållande) på någon annans person eller egendom ska som huvudregel ersätta denna skada, dvs försätta denna person (den skadelidande) i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade skett. Skadeståndet har alltså främst ett reparativt syfte.

Vad är ekonomisk skada?

En skada som kan mätas i pengar. Motsatsen till ekonomisk skada är ideell skada.

På vilka grunder kan man få ersättning för ren förmögenhetsskada?

En ren förmögenhetsskada är en ekonomisk skada som inte är en följd av att någon har drabbats av en person- eller sakskada. Enligt skadeståndslagen kan man endast få ersättning för rena förmögenhetsskador om skadan har orsakats genom brott.

Hur regleras skadestånd?

Skadestånd regleras i flera lagar, men om ingenting är särskilt föreskrivet i avtal eller annan bestämmelse ska skadeståndslagens regler tillämpas. Huvudregeln i skadeståndsrätten är att den som orsakats skada ska försättas i samma ekonomiska ställning som om skadan inte hade inträffat.

Vad menas med Principalansvar?

Arbetsgivarens (principalens) ansvar för skador som de anställda orsakar.

Vad menas med Culparegeln?

För att skadeståndsansvar ska uppstå krävs i allmänhet åtminstone vårdslöst eller oaktsamt handlande (även kallat culpa) från skadevållarens sida . Även uppsåt (också kallat dolus) resulterar i skadeståndsansvar.

Relaterade inlägg: