Hur fungerar tystnadsplikt?
Hur fungerar tystnadsplikt?
Alla inom vården har tystnadsplikt Grundprincipen är att ingen inom vården får lämna ut uppgifter utan att man själv har godkänt det. Det gäller till exempel uppgifter om den sjukdom man har, den behandling man får eller om ens privata situation. ... Tystnadsplikten gäller all personal som man möter i vården.
Vad innebär OSL?
Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna lag och gäller för offentligt bedriven sjukvård, tandvård samt habilitering och hjälpmedel.
Hur är det med sekretess mot anhöriga?
Sekretessen gäller också uppgifter till anhöriga. ... Men en anhörig har ingen självklar rätt att få uppgifter om patienten. Fråga patienten vad du får säga till anhöriga som vill veta hur han eller hon mår. I vissa fall kan det vara mycket angeläget att ge anhöriga besked om patientens hälsotillstånd.
Hur länge räcker tystnadsplikten?
Sekretessen gäller både skriftliga och munt- liga uppgifter. Sekretessen gäller så länge som risken för men kvarstår, högst i 70 år. Sekretessen gäller alla medarbetare som hanterar sekretessbelagda handlingar eller arbetar inom sjukvård och har kontakt med patienter.
Vilka lagar styr sekretess?
Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller för alla som är anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården, oavsett befattning eller huvudmannaskap. Den gäller alltså inte bara vårdpersonalen, utan också till exempel anställda i egenskap av vaktmästare, lokalvårdare och driftpersonal.