Vad gör brandmannen?

Innehållsförteckning

Vad gör brandmannen?

Vad gör brandmannen?

En brandman utför en mängd olika uppgifter. Till exempel släcka bränder och rycka ut vid kemiska utsläpp, trefikolyckor eller drunkningstillbud. Arbetet innebär också ett omfattande uppdrag att förhindra olyckor överallt i samhället, genom information om vad man själv kan göra för att öka sin och andras säkerhet.

Hur kan man minska risken för att det ska börja brinna på olika ställen?

Tänk på att inte ställa flera ljus nära varandra. Ställ aldrig stearinljus nära saker som kan börja brinna. Det är till exempel stor risk att dekorationer i papper börjar brinna. Rök inte i sängen eller på andra platser där du kan somna.

Vad är skillnad mellan eld och brand?

Eld är spännande. Om man inte är försiktig med elden så kan den bli farlig också. Man kan bränna sig och saker och hus kan börja brinna och bli förstörda. Om det brinner där man inte vill att det ska brinna, eller om elden kommer lös och blir större än man vill, så kallas elden för brand.

Vad behövs för att det ska bli eld?

För att en brand ska uppstå behövs syre, värme och bränsle, dessutom i rätt pro- portion till varandra. Tas någon av dessa komponenter bort kommer branden att slockna.

Vad krävs det för att det ska börja brinna?

För att en brand ska uppstå behövs syre, värme och bränsle, dessutom i rätt pro- portion till varandra. Tas någon av dessa komponenter bort kommer branden att slockna. Tillgången till syre påverkar branden. Utan syre kvävs branden.

Relaterade inlägg: