Kan du förlora pengar om du investerar i en preferensaktie eller i en konvertibel?

Innehållsförteckning

Kan du förlora pengar om du investerar i en preferensaktie eller i en konvertibel?

Kan du förlora pengar om du investerar i en preferensaktie eller i en konvertibel?

Vanligt är när ett företags aktiekurs sjunker under en specifik nivå. Men bara det faktum att konvertibeln finns gör att risken för detta minskar, då ägaren till CoCo-instrumentet har intresse av att kursen hålls över nivån - under nivån förlorar ju ägaren delar av sitt kapital.

Vad menas med stamaktie?

Med stamaktier avses vanligen aktier som ägts från början, innan nya aktier givits ut i form av preferensaktier. Preferensaktierna medför företrädesrätt till viss del av bolagets vinst och rätt att vid likvidation återfå det belopp aktietecknaren betalat för aktien.

Vad göra med Klövern pref?

Om du inte har accepterat erbjudandet, och dessutom är bekymrad över kommande utdelning, finns det just nu en utmärkt lösning. Gå inte via Rutger, utan genomför bytet direkt på börsen. Just nu bjuder Mr Market 322 kr för dina Klövern Pref. För säljlikviden kan du just nu av Mr Market köpa Corem Pref för 318 kr.

Kan man förlora pengar på preferensaktie?

Om företaget håller inne på utdelningen till preferensaktieägarna så riskerar de inte någon konkurs, men det kan bli dyrt – utebliven utdelning räknas nämligen vanligtvis som ett innestående belopp som behöver betalas ut innan stamaktieägarna får rätt till utdelning.

Kan man förlora pengar på konvertibler?

Detta innebär att en investering (lån till företaget) på 100 000 kostar 1 000 kr - vilket blir 102 000 kr att betala. När konvertibeln (lånet) förfaller får man i vanliga fall tillbaka 100 % vilket innebär att de 2000 extra som man har betalat inte återbetalas.

Relaterade inlägg: