Var definieras vad som menas med kollektivavtal?

Innehållsförteckning

Var definieras vad som menas med kollektivavtal?

Var definieras vad som menas med kollektivavtal?

Ett skriftligt avtal som främst reglerar löner men även anställningsvillkor och förhållandet i övrigt mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det går dock att hänvisa till bilagor eller andra dokument i ett kollektivavtal då även dessa är skriftliga. ...

Vilka täcks av kollektivavtal?

Alla som jobbar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal täcks av kollektivavtalet, även om du inte är med i facket. Det här kan självklart verka konstigt. Den som inte är med i facket får ju samma fördelar utan att betala medlemsavgift. Men den här principen är faktiskt något som vi från fackligt håll försvarar.

Vad menas med lokala löneavtal?

Ditt lokala löneavtal handlar om hur det centrala löneavtalet för din bransch ska tillämpas på just det företag där du är anställd. Created with Sketch. Information om vad som gäller för just din lönerevision hittar du i det löneavtal som gäller på din arbetsplats. Direktlänk till ditt löneavtal.

Vad är ett kollektivavtal?

  • Kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivaren och Kommunal. Här bestäms vad som gäller kring lön, semester, övertidsersättning och andra villkor som är viktiga för dig på jobbet. Med kollektivavtal blir det ordning och reda. Alla vet vad som gäller på jobbet.

Vilken lön får du med kollektivavtal?

  • Med kollektivavtal får alla samma villkor och försäkringar. Men inte alltid samma lön. Kollektivavtalet sätter ofta lägstanivån för lönen, men hindrar oftast ingen arbetsgivare att erbjuda bättre villkor. Bara den som är medlem i Kommunal kan vara med och påverka vilka frågor Kommunal ska driva i förhandlingar om nytt kollektivavtal.

Vad är det centrala kollektivavtalet?

  • Centrala kollektivavtal Det centrala kollektivavtalet förhandlas fram av Kommunal och den arbetsgivarorganisation som arbetsgivaren (förhoppningsvis) är medlem i, eller med enskild arbetsgivare. Det centrala kollektivavtalet lägger grunden till det lokala kollektivavtalet.

Varför ska ett företag teckna kollektivavtal?

  • Det finns inga som helst krav på att ett företag ska teckna kollektivavtal. Fördelarna med ett kollektivavtal är förstås att det blir tydligt vad som gäller och man får många försäkringar tecknade på en och samma gång.

Relaterade inlägg: