Vad stal Sverige från Polen på 1600 talet?

Innehållsförteckning

Vad stal Sverige från Polen på 1600 talet?

Vad stal Sverige från Polen på 1600 talet?

”Era barbariska tjuvar! Ge tillbaka det ni stal från oss på 1600-talet”, skriver Krystyna Pawlowicz, polsk politiker och domare, på Twitter. Sverige har fått en smakstart på årets EM och efter oavgjort i premiären mot Spanien så kom en blytung trepoängare i fredags mot Slovakien.

Vad stal Sverige från Polen?

"Svenskar, dags för er att ge tillbaka det ni stal från oss under kriget på 1600-talet vid 'den svenska syndafloden'. Ge tillbaka alla våra skatter, böcker och kulturhistoriska föremål som ni fortfarande har i beslag", skriver hon i tweeten enligt Aftonbladet. ... I Polen benämns det som "den svenska syndafloden".

Har Polen tillhört Sverige?

Sverige inbegrep Finland, och Polen omfattade även Litauen. En viktig mötesplats för polskt och svenskt var Riga i provinsen Livland, en stad som idag är Lettlands huvudstad men som efter den tyska ordensstatens upplösning i mitten av 1500-talet tillhörde Polen fram till 1621 och därefter i nästan nittio år Sverige.

Var besegrades en överlägsen polsk styrka?

De två arméerna möttes den 23 september i slaget vid Wojnicz, vari den svenska truppen på 5 700 man besegrade den polska styrkan på 6 300 man. Efter slaget flydde den polske kungen från Polen till Schlesien. Svenskarna återkom till Krakow den 26 september, och staden kapitulerade den 9 oktober.

Har Polen tillhört Sovjet?

Efter att andra världskriget bröt ut 1 september 1939 delade Sovjetunionen och Tyskland Polen mellan sig enligt Molotov–Ribbentroppakten. Efter att Tyskland besegrades 1945 kom Polen under sovjetisk kontroll och efter en kupp 1948 utropades Folkrepubliken Polen.

Relaterade inlägg: