Vilka är tecknen på Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom?

Innehållsförteckning

Vilka är tecknen på Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom?

Vilka är tecknen på Alzheimers sjukdom vid Downs syndrom?

Kramper Kramper förekommer i normalpopulationen i sent stadium vid Alzheimers demens. Det är också vanligare vid demens hos personer med Downs syndrom, Page 4 4 (10) med en förekomst upp mot 90 %. För personer med Downs syndrom kan kramper ibland visa sig som ett mycket tidigt tecken.

Är demens en funktionsnedsättning?

Intellektuell funktionsnedsättning är det begrepp som i dag används internationellt. I andra sam- manhang talar man på motsvarande sätt om fysisk funktions- nedsättning och kognitiv funktionsnedsättning (demens). Alla sover någon gång under dygnet. En del gör det helst på höger sida, andra på rygg eller mage.

Vad är Halls kriterier?

Halls kriterier Det är inte alltid uppenbart om ett nyfött barn har downs syndrom. Det finns därför ett system, Halls kriterier, som består av en lista med de 20 vanligaste kännetecknen på downs syndrom. 12 av dessa kriterier behöver vara uppfyllda för att man med säkerhet kan ge beskedet om barnet har downs syndrom.

Vad är Downs syndrom?

  • Downs syndrom är en utvecklingsstörning vilket innebär en funktionsnedsättning i hjärnan. Ungefär 1% av alla barn och vuxna i Sverige har utvecklingsstörning ( personer). Graden av utvecklingsstörning, och vad det innebär rent praktiskt i livet, kan variera från person till person.

Hur många barn har Downs syndrom?

  • Personer som har downs syndrom kan därför få medicinska besvär som infektionskänslighet, synfel, hörselnedsättning och hjärtfel. Mellan 40 och 50 procent av alla barn som har downs syndrom föds med hjärtfel som vanligen kan opereras.

När ökar risken för Downs syndrom?

  • Från 31 års ålder till 40 ökar risken från till 1 av 84, och 1 av 44 vid 50 års ålder. Andra faktorer kan också spela roll. Många av de vanliga fysiska särdragen hos personer med Downs syndrom kan även uppkomma hos personer med en normal uppsättning av kromosomer.

Relaterade inlägg: