Får man alltid använda dubbdäck vid vinterväglag?

Innehållsförteckning

Får man alltid använda dubbdäck vid vinterväglag?

Får man alltid använda dubbdäck vid vinterväglag?

Det är tillåtet att använda dubbdäck om vinterväglag* råder eller förväntas, OAVSETT datum. Dubbade däck är oftast det bästa alternativet då dessa ger dig bäst grepp på både snö och is. Men en del föredrar odubbat. ... Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 15 april.

Vad är fördelen med inte dubbade vinterdäck?

Bättre väggrepp på isväglag Det här är den mest framträdande fördelen. Dubbarna som sticker ut från däcket pressas ju ner i isen på vägen under färden och ökar på så vis stabiliteten under körningen. I jämförelse med vinterdäck utan dubbar kan man förkorta bromssträckan avsevärt med dubbdäcken.

Är det tillåtet att köra med dubbdäck i maj om vinterväglag råder?

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag.

Vilka för och nackdelar finns det med dubbade vinterdäck?

Dubbdäcken ger ett mycket bättre grepp på isigt väglag än vad dubbfria vinterdäck gör. Dubbarna hugger tag i isen, som är ett väglag med mycket hög olycksrisk. Dubbdäck påverkar trafiksäkerheten särskilt i de situationer där så kallad svartis ligger på vägbanan. Det vill säga is som man inte kan se med blotta ögat.

Hur mycket hjälper dubbdäck?

Fördelar med dubbdäck På is har dubbdäck generellt ett stort prestandaövertag vad gäller bromssträcka och styrförmåga jämfört med dubbfria vinterdäck. Dubbdäck har prestandavärden cirka 15–30 procent högre än nordiska dubbfria vinterdäck - detta gäller när däcken är nya.

Relaterade inlägg: