När mognar frontalloben?

Innehållsförteckning

När mognar frontalloben?

När mognar frontalloben?

– Inom forskningen är det inte utrett i detalj exakt vad som händer i tonårshjärnan, men man vet att frontalloben inte är färdigutvecklad förrän i 20-25-årsåldern. Denna del är extra viktig vid uppmärksamhet, beslutsfattande, förutseende och beteende- och känsloreglering, säger Åke Pålshammar.

Hur länge kan vi lära oss nya saker?

Hjärnan är som mest formbar fram tills vi är fem till sju år gamla och det är under barnaåren som vi har lättast att lära oss nya saker. En sjuårings hjärna väger nästan lika mycket som den vuxnas.

När växer frontalloben ihop?

Fontanellerna växer igen vid lite olika tidpunkter beroende på vilken fontanell det handlar om samt på barnets mognad. Det bakre fontanellen brukar växa ihop efter ungefär tre månader och den främre fontanellen brukar vara helt igenvuxen efter ungefär 18-24 månader.

Varför är hjärnan extra känslig?

  • Hjärnan är extra känslig. Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän i 20 till 25-årsåldern. Olika delar i hjärnan utvecklas i olika takt. Den är extra känslig för påverkan, inte minst från jämnåriga. Det kan både vara bra och dåligt.

Vad är funktionell delen av hjärnan?

  • Den funktionella delen av hjärnan benämns hjärnparenkym vilket omfattar nervceller och gliaceller. Hjärnan kontrollerar och koordinerar kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur och mentala funktioner som intellekt, känslor, minne och inlärning.

Vad är hålrum i hjärnan?

  • Hjärnan innehåller hålrum, så kallade ventriklar. De är fyra till antalet och bildar ett system som är vätskefyllt. Vätskan, som kallas cerebrospinalvätska, bildas centralt i hjärnan och cirkulerar sedan till hjärnans yta och till ryggmärgen.

Relaterade inlägg: