När har en elev rätt till särskilt stöd?

Innehållsförteckning

När har en elev rätt till särskilt stöd?

När har en elev rätt till särskilt stöd?

För att en elev ska kunna få särskilt stöd i form av distansundervisning krävs både att eleven riskerar att inte nå målen för utbildningen och att eleven har en dokumenterad medicinsk, psykisk eller social problematik. För andra former av särskilt stöd krävs enbart att eleven riskerar att inte nå målen.

Vem ska skriva åtgärdsprogram för elever?

Rektorn beslutar Åtgärdsprogrammet beslutas av rektor eller av någon som tilldelats ansvaret. Det är även rektors beslut om åtgärdsprogram inte ska utarbetas.

Vem beslutar om en elev i grundsärskolan ska befrias från obligatoriska inslag i undervisningen får beslutet överklagas med stöd av skollagen?

6 § Beslut om befrielse för en elev från skyldighet att delta i annars obligatoriska inslag i verksamheten fattas av rektorn, om inte elevens vårdnadshavare med stöd av 3 kap. 12 § andra stycket skollagen (1985:1100) har begärt att frågan skall prövas av styrelsen. Förordning (1996:1075).

Under vilka förutsättningar kan en elev i gymnasieskolan få reducerat program?

När man reducerar ett program på gymnasiet, efter att ha testat alla andra utvägar, så har man alltid ett åtgärdsprogram som underlag. Själva reduceringen innebär ofta att man tar bort kurser ur elevens studieplan (och således får eleven inte gymnasieexamen).

Vem kan få elevassistent?

Enligt skollagen ska stödinsatser i första hand ges inom den elevgrupp som eleven normalt tillhör. Om detta inte fungerar för eleven, kan man under en tid ge eleven särskilt stöd i form av enskild undervisning, särskild undervisningsgrupp eller anpassad studiegång.

Relaterade inlägg: