Vad är kyrkböcker?

Innehållsförteckning

Vad är kyrkböcker?

Vad är kyrkböcker?

Kyrkbok (eller kyrkobok) är ett register som kyrkan (församlingen) var ålagd att föra över alla församlingens invånare.

När slutade man skriva kyrkböcker?

vid prästbyte. De första gemensamma föreskrifterna för kyrkböcker kom med kyrkolagen 1686 och sedan dröjde det ända till 1860 innan det kom nya gemensamma direktiv. Prästerna var därför relativt fria att utforma kyrkböckerna efter eget intresse.

När kom kyrkböckerna?

De äldsta svenska kyrkoböckerna är från 1600-talets början Den första kristna kyrkan förde register över sina medlemmar och antecknade bl a dop och vigslar. I Sverige började man sporadiskt att föra kyrkoböcker först i början av 1600-talet. Det första påbudet om kyrklig personregistrering kom 1608.

Vad är Äktenskapsbetyg?

Formuläret kallades ”bevis om ledighet till äktenskaps ingående”. 1915 ersattes dessa med äktenskapsbetyg. Skillnaden var att det nya gällde ett visst äktenskap och då krävdes också motpartens samtycke, medan det gamla gällde generellt för att få gifta sig.

Hur länge pågick husförhör?

Förhören, där vars och ens kunskaper betygsattes, hölls av Svenska kyrkans präster från 1686 fram till slutet av 1800-talet. Vid husförhöret kontrollerade också prästen att uppgifterna i församlingsboken stämde.

Var hittar man Mantalslängder?

Fakta: Här hittar du mantalslängderna

  • SVAR (Riksarkivets digitala tjänst). Mantalslängder 1642–1820. ...
  • Arkiv Digital (digital tjänst). Längderna som Arkiv Digital har fotograferat är landskontorens exemplar. ...
  • Stockholms stadsarkiv. ...
  • Landsarkiven och Riksarkivet. ...
  • Sveriges befolkning 1990.

Hur gör man för att släktforska?

För att börja släktforska behöver du tillgång till kyrkböcker, och nuförtiden kommer man alltså åt dem från sin egen dator. Det finns flera olika aktörer på marknaden som har digitaliserade kyrkböcker (se faktaruta). De finns också tillgängliga via många biblioteks datorer och på landsarkiven.

Relaterade inlägg: