Hur fungerar en radiator?
Innehållsförteckning
- Hur fungerar en radiator?
- Vad menas med sol och måne på element?
- Vilken siffra ska elementet stå på?
- När ska man sätta på element?
- Hur fungerar en termostat på en radiator?
- Vad betyder symbolerna på termostaten?
- Hur fungerar en Konvektor?
- Vad ska man ha elementen på?
- I vilken ordning ska man lufta element?
Hur fungerar en radiator?
Ett vanligt värmeelement är gjort av metall och varmt vatten pumpas in i det via rör. Metallen blir varm och då värms även luften runt omkring elementet. Den varma luften är lättare än den kalla, så den stiger upp och ersätts av kall luft. På så sätt cirkulerar luften runt så att hela rummet så småningom blir varmt.
Vad menas med sol och måne på element?
Genom att ställa brytaren “Sol - Måne” i läge “Måne” kommer temperaturen att sänkas med 3,5 grader. 2.3 Överhettningsskydd. Radiatorn är försedd med ett överhettningsskydd som kopplar ifrån nätspän- ningen om radiatorn blir för varm.
Vilken siffra ska elementet stå på?
Kontrollera att givarna på elementen är påvridna och fungerar. Kolla även läget på termostaten. Står den på 1 betyder det att det är ganska kallt i lägenheten, ju högre siffra desto varmare. Ibland kan det ta ett tag innan värmen kommer igång.
När ska man sätta på element?
När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt. Värmen går igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader.
Hur fungerar en termostat på en radiator?
En termostatisk radiatorventil består av två huvudkomponenter: själva ventilen och en termostat. Avståndet mellan ventilens säte och ventilkäglan styr mängden vatten som flödar genom ventilen till radiatorn. ... Du vrider på termostatens handtag för att välja önskad rumstemperatur.
Vad betyder symbolerna på termostaten?
Vad betyder de olika markeringarna? Varje steg, eller ”prick”, innebär ca 1 grad. Termostaten är specialbeställd just för att hålla 22 grader, och därför är det högsta läget en bit över siffran 3 på termostaten. Siffran 3 innebär ca 20 °C, 2 ca 16 °C, och 1 ca 12 °C.
Hur fungerar en Konvektor?
Konvektorelement är elelement som direkt värmer luften istället för oljeradiatorer eller vattenburna element som först värmer en vätska, som sedan värmer upp passerade luft. Även värmefläktar gör detta genom konvektion som betyder rörelse, och menar att luften passerar förbi en varm panel och värms då upp snabbt.
Vad ska man ha elementen på?
En tumregel är att man ska räkna med 70 watt per kvadratmeter. Om rummet är avlångt till exempel, kommer elementet inte klara av att värma upp hela rummet, även om det motsvarar det rekommenderade watt-talet. Lösningen är då att placera ett element i vardera änden av rummet.
I vilken ordning ska man lufta element?
Lufta samtliga radiatorer, börja längst ner i huset....Lufta elementen
- Öppna luftningsventilen (nippeln). Håll en handduk eller en mugg under.
- Vänta medan luften pyser ut.
- Elementet är färdigluftat när det börjar rinna ut vatten.
- Skruva åt ventilen igen.