Varför st höjning?
Varför st höjning?
Akut ST-höjningsinfarkt uppstår i de flesta fall på grund av en ruptur eller fissur i ett aterosklerotiskt plack i kranskärlen. Rupturen förorsakar aktivering av trombocyter och koagulationsmekanismer, vilket leder till akut trombosbildning som helt obstruerar blodflödet i kärlet.
Vad betyder ST-sänkning?
Ofta görs ett så kallat arbetsprov. Då får man cykla på träningscykel samtidigt som läkaren mäter hjärtats aktivitet med hjälp av EKG. Hos män tyder en speciell förändring av EKG-kurvan, en så kallad ST-sänkning, på att de har syrebrist i hjärtmuskeln och är i riskzonen för hjärtsjukdom.
Vad är icke ST-höjningsinfarkt?
Icke-ST-höjningsinfarkt (NSTEMI) Icke-ST-höjningsinfarkt definieras som kombinationen av typiska symtom, med eller utan EKG-förändringar och förhöjda biokemiska infarktmarkörer. Typiska symtom: som vid instabil angina, men kan även manifestera sig som akut insjuknande i centrala bröstsmärtor.
Hur ser ett EKG ut?
- Normalt EKG. - Regelbunden sinusrytm, 85/min, normal överledning med P-Q 0,118s, normala kammarkomplex med mindre intraventrikulärt ledningshinder högersidigt (i V1, V2 III) med normal QRS tid 0,088s. Normala T-vågor som i V1 och III är negativa. Normal QT ( 0,358s) och QTc (0,428s) intervaller.
Vad kan förändringar i St sträckan och T vågen bero på?
Förändringar av ST-sträckan och T-vågen kan vara tecken på syrebrist eller skada på hjärtmuskeln.
Vad är koronart syndrom?
Bröstsmärta som inger misstanke om instabil angina pectoris eller hjärtinfarkt (tillsammans benämnda akut koronart syndrom, AKS) är den vanligaste orsaken till akutsjukvård i Sverige [1]. AKS är också den vanligaste allvarliga orsaken till akut bröstsmärta.