Varför blir det potthål?

Innehållsförteckning

Varför blir det potthål?

Varför blir det potthål?

En nyckfull vägskada är så kallade potthål, som uppstår i vägens beläggning. På vintern utvecklas potthål när vatten tränger ner i små porer och håligheter samtidigt som temperaturen pendlar runt noll. När vattnet fryser och tinar om vartannat, spränger den expanderande isen sönder håligheten och gör den större.

När är det tjäle i marken?

Vid låga temperaturer fryser det vatten som finns i marken till is och marken blir tjälad. Hur djupt tjälen når beror på flera faktorer. Vintertid i Sverige har vi kortare eller längre kalla perioder med lufttemperaturer under noll. När denna kyla tränger ner i marken fryser vattnet till is och marken blir tjälad.

Varför blir det gropar i grusvägen?

I grusvägar börjar potthål som små, beskedliga gropar. När dessa sedan fylls med stillastående vatten slammas en del av vägmaterialet upp, och följer sedan med när passerande bildäck skvätter bort vattnet. Ett potthål i en belagd väg innebär en skada där vägbeläggningen brutits sönder, så att ett hål bildats.

När blir det tjäle i marken?

Genom att ta några bilder under snösmältningen kan man få lite ledtrådar om trädgårdens mikroklimat. Våren kommer så sakta krypande. Det lär dröja några veckor innan tjälen går ur jorden, men varje fläck med barmark är sett gott tecken.

När släpper tjälen 2021 Umeå?

2017 var det inte tjälfritt förrän den 22 maj medan det i fjol var tjälfritt den 8 maj.

Relaterade inlägg: