Hur gör man en lex Maja anmälan?

Innehållsförteckning

Hur gör man en lex Maja anmälan?

Hur gör man en lex Maja anmälan?

Lex Maja

  1. Lagtext. Sekretessen enligt 25 kap. ...
  2. Hur görs anmälan? Länsstyrelsen tar emot anmälningar via telefon eller brev. ...
  3. Anmäl på telefon. Anmäl till djurskydd och veterinärenheten på Länsstyrelsen Skåne på direktnummer 010-224 13 50. ...
  4. Uppgifter som bör lämnas vid anmälan. ...
  5. Ansvarsfördelning.

Hur uppstod Lex Maja?

Historia. Namnet Lex Maja har sitt ursprung i en händelse år 2016 då en katt som hette Maja svultit ihjäl efter att hennes ägare tagits in på sjukhus. Ägaren hade vid tillfället hemtjänst men personalen valde att inte meddela länsstyrelsen då detta skulle vara ett brott mot tystnadsplikten.

Hur anmäler man till Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen tar emot anmälningar om misskötsel av tama djur. Du kan göra din anmälan genom att göra en webbanmälan eller ringa till oss. Du kan vara anonym när du anmäler via telefon. Kommunerna och polisen har hand om vissa andra ärenden som rör djur.

Hur anmäler man djurplågeri?

När ett djur blir utsatt för vanskötsel eller blir plågat på annat sätt kan det vara ett brott. Polisens roll är att utreda om det rör sig om ett brott. Om du till exempel ser en granne sparka sin hund eller plågar sitt djur på annat sätt ska du anmäla det till polisen. Då kan polisen starta en förundersökning.

När kom Lex Maja?

En anmälan enligt lex Maja Anmälan får göras antingen till länsstyrelsen eller till polisen. Det är länsstyrelsen som är kontrollmyndighet för djurskydd.

Vem gör Lex Maria anmälningar?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

Hur anmäler man någon för djurplågeri?

Kontakta polisen vid pågående brott eller angrepp Om det är ett pågående brott eller angrepp, där du ser ägaren misshandla djuret eller där djuret attackerar människor eller andra djur, ska du kontakta polisen via 112.

Relaterade inlägg: