Varför sväller fingrarna på natten?

Innehållsförteckning

Varför sväller fingrarna på natten?

Varför sväller fingrarna på natten?

Får du stickningar och domningar i fingrarna, särskilt om natten, så kan karpaltunnelsyndrom ligga bakom. Kvinnor drabbas oftare än män. Svullnaden och domningarna orsakas av att en nerv kommit i kläm. Om besvären håller i sig och du blir svagare i handen så kontakta en vårdcentral, råder man på 1177 Vårdguiden.se.

Varför svullnar jag upp?

Det kan bero på värme eller att man suttit still länge vid exempelvis en flygresa eller längre bilresa. Svullnader kan också uppstå om man står upp en längre period och den här typen av svullnad går ofta ner efter ett tag. Om svullnaden däremot består kan man ha drabbats av någon typ av ödem.

Varför är man svullen i ansiktet på morgonen?

Svar: Svullnad i ansiktet är mycket vanligt och kan ha hundratals olika orsaker, men i ditt fall verkar det inte bero på övervikt. Det kan bero på någon hudåkomma, som rosacea. Allergier av olika slag är däremot en vanlig orsak och dina mediciner kan misstänkas. Födoämnesallergier är nog en mindre trolig orsak.

Kan inte röra fingrarna när jag vaknar?

Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Du kan vakna på grund av besvären och känna dig tvungen att skaka handen, som känns helt avdomnad. Besvären kan kännas obehagliga men är sällan allvarliga.

Relaterade inlägg: