Varför har man lågt blodtryck och hög puls?

Innehållsförteckning

Varför har man lågt blodtryck och hög puls?

Varför har man lågt blodtryck och hög puls?

När kroppen försöker öka blodgenomströmningen igen kan du få hög puls och hjärtklappning. Ibland kan du vid mer tydliga besvär svimma för ett kort ögonblick. Detta kan exempelvis hända när du sitter på toaletten och ibland även när du står helt stilla, som i en kö till exempel.

Vad ska man göra åt lågt blodtryck?

Att vara fysiskt aktiv och motionera regelbundet är bra mot lågt blodtryck. Svåra besvär av lågt blodtryck kan ibland behandlas med läkemedel. I bland orsakas lågt blodtryck av läkemedel. Om du får yrsel efter att du fått läkemedel bör du rådgöra med din läkare eftersom dosen kan behöva minskas.

Kan man må illa av lågt blodtryck?

Lågt blodtryck kan också vara orsakat av nedsatt utsöndring av hormonet kortisol som produceras i binjurebarken. Då kan du också uppleva trötthet, illamående, kräkningar och fläckvisa förändringar i huden.

Vad är låg puls och lågt blodtryck?

  • En låg puls och ett lågt blodtryck som i sin tur kan bero på bland annat vasovagal reaktion, rytmrubbning, blödning eller olika sorters medicinering med till exempel blodtryckssänkande eller vätskedrivande läkemedel. Pulsfrekvensen är inte alltid samma som hjärtfrekvensen.

Vad är orsaken till lågt blodtryck?

  • Orsaken till det kan vara lågt blodtrycksom i sin tur kan bero på bland annat vasovagal reaktion, rytmrubbning och blödning. En annan orsak till svårigheter att känna pulsen kan vara perifer kärlsjukdom, där åderförkalkning är den absolut vanligaste bakomliggande orsaken till förträngningar och ocklusioner.

Hur mycket blodtryck har du som vuxen om du känner av symtom?

  • Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg, och anges med två värden, till exempel 120/80. Först anges det övre trycket och efter snedstrecket det undre trycket. Lågt blodtryck har du som vuxen om blodtrycket är under 90/60 och du känner av symtom.

Relaterade inlägg: