Vad innefattar en lärmiljö?

Innehållsförteckning

Vad innefattar en lärmiljö?

Vad innefattar en lärmiljö?

Man brukar prata om fysisk, pedagogisk och psykosocial lärmiljö. Den fysiska lärmiljön är mest konkret, och inbegriper var lärande sker, t. ex. klassrum och korridorer, och kan röra ventilation, färg, ljud, ljus, möblemang mm.

Hur tycker du att miljön i förskolan skolan ska utformas?

En god pedagogisk miljö väcker elevernas nyfikenhet, intresse och lust att lära. Den speglar synen på lärande och utformningen av miljön har betydelse för elevernas möjligheter att utvecklas. ... Skolans strävan ska vara att skapa de bästa samlade förutsättningarna för elevernas bildning, tänkande och kunskapsutveckling.

Hur ser en inspirerande lärmiljö ut på förskolan?

Barnen ska få möta en lärmiljö med tillgängligt material, som utmanar till att vilja och våga prova nya erfarenheter, både enskilt och tillsammans med andra. En lärmiljö som berikas av närvarande pedagoger, som aktivt lyssnar till barnens tankar och idéer.

Vilka säkerhetskontroller av miljö och material görs på förskolan?

Barn inspireras av det de ser och det material barnet väljer att leka med har att göra med vilka intryck de får och därför bör materialet vara lätt åtkomligt för dem. Det material som finns bör placeras väl synligt och på samma nivå som barnet så att de lätt kan plocka fram det de vill ha (Granberg, 2003).

Hur beskrivs pedagogens roll miljön i förskolan och materialet i förskolan?

Det står i Lärarförbundet (2001 s. 27-32) att miljön ska vara innehållsrik, öppen och inbjudande. Förskolan ska vara en levande miljö som stimulerar barnen att ta egna initiativ. Vidare ska den pedagogiska verksamheten utföras på ett sätt som utmanar och stimulerar barnens lärande och utveckling.

Relaterade inlägg: