Hur förändrades sjukvården under 1900-talet?
Hur förändrades sjukvården under 1900-talet?
Redan i början på 1900-talet var den livräddande läkarvård som kallas vätskebehandling utvecklad. Från en behållare fick patienten via en slang och en nål salt och vatten rakt in i en åder. Sedan 1950-talet får en person, när så behövs inte bara salt och vatten, utan också alla nödvändiga näringsämnen via ”dropp”.
Hur vård och omsorg har förändrats under de senaste 100 åren?
Under 1800-talet blev det allt vanligare att välgörenhetsorganisationer arbetade ideellt för att hjälpa utsatta människor. På 1900-talet började man alltmer se det som en rättighet för medborgarna att få vård, omsorg och utbildning och det vi kallar välfärdssamhället växte fram.
Hur förändrades sjukvården under 90 talet?
Plötsligt mattades takten på löneökningarna rejält, vårdens resurser var inte längre outtömliga. Inflationen var hög och årliga löneökningar på tio procent och mer åts snabbt upp av ständiga prishöjningar. ... 1990 var ett rekordår för Vårdförbundets medlemmar med en genomsnittlig löneökning på drygt 12 procent.
Vad som skett inom vård och omsorg ur ett historiskt perspektiv?
Efter 1520 tog staten över ansvaret för vården och omsorgen. På hospitalen fick nu även de som hade krigsskador, barn och psykiskt sjuka vård. Varje socken (by) skulle ha ett fattighus. Där skulle gamla, fattiga, sjuka, föräldralösa barn och personer med funktionsnedsättningar tas om hand.
Hur var vården förr i tiden?
Det finns i Sverige inte så många skriftliga källor om vården före kristen tid. Men man tror att man skötte vården av sjuka i hemmen med hjälp av kloka gummor och egna dekokter (avkok på växter). ... Man tog emot sjuka och gamla i klostren och dessa vårdades av munkar och nunnor.