Vad var syftet med arbetarrörelsen?
Vad var syftet med arbetarrörelsen?
Arbetarrörelsen är ett samlingsnamn för den folkrörelse som företräder arbetarklassen och samlar denna politiskt och fackligt. Arbetarrörelsen har främst uppkommit efter den industriella revolutionen, vilket gjorde att den först uppstod i Europa och sedan spreds allt eftersom industrialiseringen utvidgades.
Vad är Bakgrund om facket?
En fackförening är en arbetstagarorganisation som sluter samman arbetstagare från en viss yrkeskår (yrkesförbundsprincipen) eller arbetsplats (industriförbundsprincipen) för att företräda deras intressen gentemot arbetsgivare. ... Fackföreningar har oftast också förhandlat fram gruppförsäkringar.
Varför bildades facket?
Arbetarrörelsen menade att arbetare i alla länder skulle förena sig. Redan 1886 hölls en facklig kongress över de nordiska nationsgränserna och de fackliga internationella organisationerna har sina rötter i samma tid. De fackligt aktiva arbetarna ansåg att de måste föra fram sina frågor även i riksdagen.
Vilka krav började arbetarna ställa?
Den 20 december 1938 undertecknades Saltsjöbadsavtalet av LO och SAF. Avtalet, som slog fast en rad riktlinjer för arbetskonflikter och förhållandet mellan arbetare och arbetsköpare i allmänhet, skulle komma att ha stor påverkan på den utveckling av arbetsmarknaden i Sverige som brukar kallas "saltsjöbadsandan".
Vad gör Landsorganisationen?
Målet är reallöneökningar för alla medlemmar, förbättrad jämlikhet, högre sysselsättning och att minska löneskillnaderna mellan könen. Man arbetar även internationellt genom Europafacket och Internationella fackliga samorganisationen - IFS.