Hur har synen på funktionsnedsättningen förändrats historiskt?

Innehållsförteckning

Hur har synen på funktionsnedsättningen förändrats historiskt?

Hur har synen på funktionsnedsättningen förändrats historiskt?

1968 fick alla barn med utvecklingsstörning skolplikt. 1935 stiftades lagen om tvångssterilisering, som bland annat omfattade vissa personer med funktionsnedsättning. ... 1968 kom omsorgslagen som gav nya rättigheter för personer med utvecklingsstörning. 1969 fick personer med epilepsi gifta sig.

Hur lever barn med funktionsnedsättning i Sverige?

Barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv samt hjälp att aktivt delta i samhället. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

Hur synen på människor med funktionsnedsättningar förändrats genom tiderna?

Förr i tiden ansåg man att människor med funktionsnedsättningar inte var som andra människor. Man trodde att funktionsnedsättningar var Guds straff. Eller att det var föräldrarnas eget fel att de hade fått ett barn med funktionsnedsättning. De fick inte bestämma något om sitt eget liv.

Hur du arbetar med dina egna värderingar och attityder?

Men det viktigaste är att du börjar fundera kring det. Vad är det som motiverar dig. Du behöver veta vilka dina innersta värderingar är, vad som är allra viktigast för dig, för att kunna välja det “berg” som är det rätta för dig.

Hur man förr i tiden tog hand om barn och personer med funktionsnedsättning och hur den sociala omsorgen har utvecklats till idag?

Förr i tiden fanns det stora institutioner för människor med utvecklingsstörning. Läkarna sa till föräldrarna att de skulle lämna bort sina utvecklingsstörda barn. Man trodde inte att barnen behövde sina föräldrar lika mycket som andra barn. ... Förr i tiden gick barn med funktionsnedsättningar i särskilda skolor.

Relaterade inlägg: