Hur gjorde man med soporna förr i tiden?

Innehållsförteckning

Hur gjorde man med soporna förr i tiden?

Hur gjorde man med soporna förr i tiden?

Någon samordnad avfallshantering fanns inte utan latrin och sopor kastades direkt på gatan i dåtidens svenska städer. ... Städernas latrin samlades in och köptes av bönderna för att användas som gödsel och soporna, som på denna tid mest bestod av organiskt material, samlades in för att användas som grisfoder.

När började man sortera sopor i Sverige?

Under 1970-talet dök de första soptunnorna i plast upp. Plasttunnorna utvecklades något med tiden och papperssäckar började ersättas av plastsäckar. Säckarna levde kvar ända fram till början på 1990-talet då plastkärlen började ta över helt. 1994 kom ett genombrott för återvinningen.

När började man med sophämtning?

Ännu viktigare var att Stockholm startade kommunal renhållning 1859. I Göteborg startade renhållningsstyrelsen sin verksamhet 1885. I Malmö skedde detta 1898, fem år efter Lund, och i Linköping 1909. I de flesta av Sveriges städer organiserades renhållningen i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

Hur går sophantering till?

Oavsett om du bor i villa, radhus eller flerfamiljshus är principen för sortering av hushållssopor densamma; restavfall läggs i soppåsen och om det finns matavfallssortering läggs det separat, ofta i ett brunt kärl. Vi hämtar sedan avfallet hos dig. Förpackningar och tidningar sorteras ut för återvinning.

Hur ser stadens avfall och dess hantering ut idag jämfört med förr?

På Lövsta hade sopor bränts sedan 1900-talets början, men först efter en sortering i brännbart och återvinningsbart. En ny förbränningsanläggning byggdes 1938 som tog allt avfall, utan sortering. På 1980-talet förändrades inställningen igen: Sopor skulle tas om hand på ett miljövänligare sätt.

Relaterade inlägg: