När blev det allmän folkskola?

Innehållsförteckning

När blev det allmän folkskola?

När blev det allmän folkskola?

1842 Folkskolan lagstadgas av riksdagen. Varje socken och varje stadsförsamling måste ha en skola med en godkänd folkskollärare.

Varför blev det skolplikt i Sverige?

Skolplikt har gällt i Sverige sedan folkskolestadgan infördes 1842. På sin tid var det en viktig reform för att säkerställa att hela befolkningen fick rätt till åtminstone en grundläggande utbildning, och att barn inte kunde tas ur skolan för att sättas i arbete.

Vad fanns innan folkskolan?

Slöjd var ett av få ämnen där man hade ämneslärare i folkskolan. 1878 års stadga föreskrev sexårig folkskola med tolv kurser, men det fanns även klass 7 och klass 8, vilka var frivilliga. De brukade kallas fortsättningsskola och fick från 1877 statsbidrag.

Vad var drivkrafterna bakom inrättandet av folkskolan?

Staten ville att underklassens barn skulle kunna läsa, räkna och skriva samt studera katekesen och Bibeln. Bönderna stödde folkskolan men ogillade läroverk och universitet, som betraktades som överklassens skolor, medan liberalernas ideologi var att så småningom ge alla barn samma utvecklingsmöjligheter.

Hur såg skolan ut?

Den första grundades i Västerås år 1623. Huvuduppgifterna i gymnasiet avgränsades först i 1649-års skolordning. I denna skolordning delades undervisningsväsendet upp i tre stadier; trivialskolor, gymnasier och akademier (universitet). De två första omfattade fyra ettåriga klasser.

Relaterade inlägg: