Varför och på vilket sätt stärktes rättssäkerheten på 1600 talet i Sverige?

Innehållsförteckning

Varför och på vilket sätt stärktes rättssäkerheten på 1600 talet i Sverige?

Varför och på vilket sätt stärktes rättssäkerheten på 1600 talet i Sverige?

Borgarna och bönderna som befolkade de lägre domstolarna drog sig också för att verkligen utdöma de hårdaste straffen. Möjligheten att frias genom att samla 12 edgärdsvittnen som kunde tala för den åtalades heder gav välsituerade större möjligheter än exempelvis kvinnor utan man eller far.

Vad är Fredlöshet medeltiden?

Medeltida straff för grova brott som bland annat innebar en rätt för envar att dräpa den dömde och att denne förlorade all sin egendom.

Vilka lagar fanns på medeltiden?

Den äldsta lagstiftningen i Sverige var landskapslagarna från 1200- och 1300-talen. Varje lag täckte ett landskap. Därför talar man om exempelvis Äldre Västgötalagen (ca 1225) och Upplandslagen (1296). Dessa äldsta lagar var visserligen påverkade av lagarna i Europa, men inte särskilt starkt.

Vad är straffets syfte i Sverige?

Svensk straffrätt utgår framförallt från de allmänpreventiva teorierna, det vill säga att syftet med strafflagstiftningen är att få medborgarna i allmänhet att undvika brott. Brottens straffskalor bestäms dock snarare enligt absoluta straffteorier, baserat på hur förkastligt brottet som sådant anses.

Vad är Preventionsteorin?

Den tyske filosofen Immanuel Kant menade att straffet är en nödvändig rättsföljd av det begångna brottet, en vedergällning. Straffet fungerar hos Kant inte som ett medel för ett gott syfte, som förespråkare av preventionsteorin anser.

Relaterade inlägg: