Vad var speciellt med romersk lag?

Innehållsförteckning

Vad var speciellt med romersk lag?

Vad var speciellt med romersk lag?

Romersk lag antog ursprungligen liksom andra forntida system personlighetsprincip - det vill säga att statens lag endast gällde sina medborgare. Utlänningar hade inga rättigheter och, såvida de inte skyddades av något avtal mellan deras stat och Rom , kunde de beslagtas som ägare utan egendomar av alla romare.

Vilka var det i regel som blev soldater i den romerska armen?

Det antika Roms arméer kom att dominera den dåtida världen, men från början påminde den romerska armén mycket om den grekiska. I krigstider ställde varje valkrets i Rom upp ett bestämt antal Centurior soldater. En Centuria bestod i teorin av 100 män (därav ”Cent”uria), men i regel bestod de av endast 60-80 män.

Vad var unikt i den romerska rätten vad har vi kvar idag?

Runt hela romarriket byggdes arenor och amfiteatrar med plats för tusentals åskådare; palats och tempel - ibland med kupoler; broar och akvedukter med valvspann; och tusentals mil med stenbelagda vägar. En stor del av deras byggnader, broar, akvedukter och vägar finns kvar än idag.

Vad innebär de tolv tavlornas lag?

De tolv tavlornas lag (latin Lex duodecim tabularum eller bara duodecim tabulae) är en ursprungligen på tolv tavlor upptecknad lag, som under romerska republikens tid antogs av folket (449 f.Kr.) och väsentligen är att betrakta som en kodifikation av redan förut bestående rätt (till en stor del sedvanerätt).

Hur många soldater är det i en legion?

Sammanlagt bestod en legion av närmare femtusen soldater.

Relaterade inlägg: