Vad använder man takstolar till?

Innehållsförteckning

Vad använder man takstolar till?

Vad använder man takstolar till?

Takstolarna tillhör de bärande delarna i takets konstruktion. Det är takstolarna som håller uppe taket och de utgör primärbärverket. Takstolar går att bygga själv, men det är vanligare att man köper dem prefabricerade.

Är takstol bärande?

Takstolarna är aldrig fribärande utan kräver någon form av stödjande mittvägg i våningen under. Det som är utmärkande för hus med plankstomme är att de är osystematiskt byggda. Eftersom alla väggar inklusive mellanväggarna har kapacitet att vara bärande, måste man räkna med att de också är det.

Hur växlar man av en takstol?

Det är säkert möjligt att växla av takstolarna med hjälp av en balk. Problemet är hur du ska göra för att ta ner krafterna som blir i grunden på ett bra sätt. Ta och kontakta en byggnadskonstruktör och rådgör hur du ska göra det på ett bra sätt.

Vad kan man använda för att stabilisera takstolarna vid montage?

- strävorna spikas i takstolar och hammarband med 2 st trådspik 100-3,4 i vardera änden. Övriga takstolar inklusive gavelelement fixeras därefter genom strävor till den första. Takstolarna fixeras med sneda strävor i båda riktningarna. Direkt efter resningen kan inbrädning av yttertaket påbörjas.

Relaterade inlägg: