Vilken roll hade Gorbatjov?

Innehållsförteckning

Vilken roll hade Gorbatjov?

Vilken roll hade Gorbatjov?

Michail Sergejevitj Gorbatjov (ryska: Михаи́л Серге́евич Горбачёв, lyssna (info)), född i Privolnoje nära Stavropol, Sovjetunionen (nuvarande Ryssland), är en rysk jurist och politiker, Sovjetunionens ledare 1985–1991 och dess förste och siste verkställande president. Han erhöll Nobels fredspris 1990.

Vilka reformer gjorde Gorbatjov under 80 talet och varför?

Glasnost och perestrojka 1985 blev Michail Gorbatjov Sovjetunionens ledare. Gorbatjov arbetade för förändring ( ryska: perestrojka) och öppenhet ( ryska: glasnost) samt ökad demokratisering. Dessa förändringar innebar att livet blev allt friare i Sovjetunionen.

Vilka reformer införde Gorbatjov?

Glasnost (info) (ryska: гла́сность, 'öppenhet', 'publicitet') är det slagord som användes för en rad politiska reformer som infördes av Michail Gorbatjov 1985. Detta innebar bland annat ökad åsiktsfrihet för medborgarna i Sovjetunionen och större journalistisk frihet.

Varför gick Sovjet under?

Den sovjetiska planekonomin byggde på ett militärt tänkande och framgångarna under andra världskriget. Men hemlighetsmakeriet kring den sovjetiska ekonomin var så omfattande att makthavarna till slut själva inte visste vad som pågick.

Vad gjorde Gorbatjov?

1978 började hans största politiska framgångar. Han fick ansvar för uppsättningen av Sovjetunionens jordbruk i Kommunistpartiets centralstyrelse i Moskva. 1985 blev Gorbatjov vald till generalsekreterare för Kommunistpartiet. Då var det den högsta rollen i landet.

Vad är perestrojka?

Perestrojka (ombyggnad och ekonomiska reformer) och glasnost (öppenhet och yttrandefrihet) har kommit att bli de två mest igenkända ledorden i det reformprogram som lanserades av Sovjetunionens siste ledare, Michail Gorbatjov vid mitten av 1980-talet.

Relaterade inlägg: