Hur stor är en tonfisk?

Innehållsförteckning

Hur stor är en tonfisk?

Hur stor är en tonfisk?

Kännetecken. Arten blir upp till 3 meter lång och kan väga 500 kilo.

Har tonfisk simblåsa?

En morfologiskt och även ekologiskt heterogen grupp fiskar. Några oftast gemensamma karaktärer för ordningens arter är taggiga fenstrålar, 2 ryggfenor, saknar fettfena, har simblåsa, stjärtens fenstrålar aldrig flera än 17 men oftast färre.

Hur mycket väger en gulfenad tonfisk?

Längsta exemplaret som registrerats var 280 cm, och det tyngsta exemplaret vägde 400 kg. "Normal" maxvikt ligger kring 200 kg.

Vart finns blåfenad tonfisk?

Blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet är ett av fiskbestånden som regleras av avtalet om bevarande och förvaltning av gränsöverskridande och långvandrande bestånd.

Får man fiska tonfisk i Sverige?

Under 1900-talets första hälft bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk i Sverige och även i Danmark. Flera hundra ton tonfisk landades varje år, med en topp på 2 000 ton i Sverige år 1942. ... 1964 spöfångades den sista blåfenade tonfisken i Öresund och arten är i dag helt fredad i svenska vatten.

Har tonfisk fjäll?

Tonfisksläktet (Thunnus) är ett fisksläkte av makrillfiskarnas familj (Scombridae) och de abborrartade fiskarnas ordning som skiljer sig från sina samsläkten därigenom, att hithörande arter har kroppen framtill täckt av ett pansar av större fjäll samt de båda ryggfenorna sittande nära tillhopa.

Vad väger en normal tonfisk?

Normal storlek är cirka 2 meter och 500 kilogram. Den största fångade tonfisken vägde hela 679 kg. Arten kan leva i stim. Dessa brukar vara cirka 50–1 000 individer som i öppna havet följer stim av andra fiskar.

När är blåfenade tonfisken fredad?

  • Den blåfenade tonfisken är fredad och inget svenskt riktat fiske får bedrivas efter den. Här kan du läsa om regler för fiske efter arten i Medelhavet och östra Atlanten vilket inkluderar Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. Inom vissa fisken är det dock tillåtet att landa mindre oavsiktliga bifångster.

Hur länge kan blåfenad tonfisk simma?

  • Den blåfenade tonfisken kan simma i över 80 kilometer i timmen. Blåfenad tonfisk levde förr i stim om 50–1 000 djur och fanns i Öresund så sent som på 1960-talet. Nu är den starkt överfiskad. Den blåfenade tonfisken leker under försommaren i stora stim nära vattenytan över 8–10 meters djup.

Vad vägde den största fångade tonfisken?

  • Den största fångade tonfisken vägde hela 679 kg. Arten kan leva i stim. Dessa brukar vara cirka 50–1 000 individer som i öppna havet följer stim av andra fiskar. Till kroppsformen liknar den en gigantisk makrill.

Relaterade inlägg: